В уряді заявляють, що виконали доручення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про скорочення на 10% кількості держслужбовців в органах центральної виконавчої влади.

Як пише газета «Капітал», однак насправді ні в одному міністерстві не змогли наблизитися до цієї бажаної цифри. Більш того, деякі відомства взагалі показали зростання чиновників.

Неурядовий центр соціально-економічних досліджень «CASE Україна» провів дослідження, як центральні органи влади реалізують рішення уряду про скорочення держапарату. «Півроку тому, виступаючи в Раді, Яценюк пообіцяв на 10% скоротити чисельність органів виконавчої влади. Ми направили запити до органів центральної влади з проханням вказати кількість штатних працівників на кінець березня і на 30 червня - через три місяці після виступу прем'єра», - розповіла координатор досліджень «CASE Україна» Юлія Шибалкіна.

За її словами, отримані дані продемонстрували, що жодне міністерство не змогло скоротити штат більше ніж на 5-6%. При цьому в ряді відомств кількість чиновників зросла. Збільшився штат і самого центрального апарату Кабміну. «Отримані результати свідчать, що обіцяні реформи не проводяться. Тобто ми бачимо не тільки економічний популізм, але і політичний», - підкреслила Шибалкіна.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко не став коментувати дані «CASE Україна», але заявив про виконання доручення прем'єр-міністра. «Скорочення апарату держслужбовців необхідно розглядати не за кожним конкретно взятим міністерством, а за всіма органами виконавчої влади в цілому. Виходячи з аналізу функцій, повноважень і структурних змін, деякі органи були скорочені на 30-40%, а інші збільшені - для ефективної роботи. Тому із завданням ми впоралися», - запевнив він.

Ващенко уточнив, що під час скорочення чиновників бралися до уваги дублювання функцій, повноваження та компетенція. Втім, експерт не став деталізувати, наскільки і де вдалося скоротити держапарат, щоб виконати доручення Яценюка.

Колишній міністр праці і соціальної політики Іван Сахань розповів, що скорочення армії чиновників і реформа їх діяльності - це улюблена тема усіх без винятку урядів і президентів в Україні. При цьому пропоновані реформи в кінцевому підсумку призводять до зворотного ефекту - збільшення штату. Цьому сприяє, на його думку, і непродумана політика формування, наприклад структури виконавчої влади.

Сахань нагадав випадки ліквідації міністерств вугільної промисловості та промислової політики з подальшими їх відновленням.

«У цілому для оцінки виконання обіцянки Яценюка треба мінімум півроку. Цей час потрібен для дотримання всіх законних процедур. Адже якщо це скорочення, то необхідно попередити за два місяці, а тут, як правило, починають хитрувати: лягають в лікарню, щоб потягнути час до пенсії або не потрапити під скорочення. У таких випадках міністерство починає «рости» - виходить два апарати: нова команда і ті, кого не можуть звільнити протягом тривалого часу», - пояснив Сахань.

Згідно з даними уряду, станом на кінець березня в органах виконавчої влади було працевлаштовано близько 250 тис. осіб. На першому етапі Кабмін анонсував скорочення чисельності держапарату на 10%, на другому - на 20%. Планується, що другий етап почнеться після внесення змін до Конституції, якими будуть збільшені повноваження місцевих рад та ліквідовані регіональні держадміністрації.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада відклала до 1 січня 2015 р. вступ в силу нової редакції закону про державну службу. Серед іншого документ встановлював право Кабміну визначати схему посадових окладів для держслужбовців, при цьому мінімальний оклад повинен бути не менше 2 мінімальних зарплат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206