Проблем з наданням статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, задіяним в антитерористичній операції, немає, заявив голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев'янко.

«Порядок надання статусу учасника бойових дій досить простий і вже відшліфований роками - з моменту ухвалення Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Тому й для учасників антитерористичної операції в цьому питанні не повинно виникати ніяких ускладнень», - наводить слова Дерев'янка прес-служба Мінсоцполітики.

За його словами, цим громадянам необхідно подати до відомчих комісій, створених при центральних органах виконавчої влади та інших державних органах, довідки про свою участь в АТО, посвідчені командирами військових формувань, а в разі поранення - висновок медичної комісії, а для нарахування пенсій - копію паспорта. Після розгляду документів відомчими комісіями рішення про надання статусу учасника бойових дій прийматиме Міжвідомча комісія.

«Проблем з наданням статусу немає, крім тих добровольчих батальйонів, які не підпорядковуються поки ніяким військовим формуванням. Ініціатором такого підпорядкування, на мою думку, мають стати силові відомства. Ускладнення виникають з тими, хто вже загинув (зокрема, з наданням пільг їхнім сім'ям), або з волонтерами, які їдуть в зону АТО й отримують поранення. Але ми вивчаємо кожен окремий випадок, хоча і змушені працювати «з коліс, адже Служба створена лише у вересні», - зазначив він.

СБУ найближчим часом оприлюднить територіальну зону АТО, до якої увійдуть Донецька та Луганська області. Також опрацьовується питання про включення в цю зону деяких районів Харківської області.

На запитання журналістів, чи надаватиметься статус учасника бойових дій медичним працівникам та представникам інших професій, які працюють у зоні АТО, Дерев'янко відповів ствердно. «За умови, якщо будуть подані відповідні документи про відрядження», - пояснив він.

Що стосується надання статусу «дітей війни» громадянам, які нині перебувають у зоні проведення АТО, голова служби повідомив, що зараз це питання опрацьовується.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48