Чергове обмеження валютних операцій Національним банком України потребує перегляду. Таку думку висловив Forum'у екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи чергову постанову НБУ.

«На першому етапі потрібно провести аудит всіх угод, де значна сума в інвалюті. І вже, виходячи з результатів перевірки, накладати на окремі банки, на окремих клієнтів обмеження», - упевнений він.

Також Горбаль вважає, що до цієї постанови будуть внесені зміни. «Зараз ми розуміємо, що будуть внесені винятки у постанову», - зазначив експерт.

Зокрема, банкір наголосив, що перегляд має торкнутися заборони на проведення операцій в іноземній валюті, що стосуються переказу благодійної допомоги і коштів за кордон для оплати лікування фізосіб. «Знаю, що благодійні організації вже зверталися і до керівництва НБУ, і до ЗМІ, до громадськості, озвучували свою позицію щодо лікування. Ця тема зараз ще більш актуальна, адже шукається можливість лікування за кордоном, у тому числі поранених в АТО», - додав він.

«Всі питання варто розглядати індивідуально. І знову ж таки, це робота банку з клієнтом. Якщо банк бачить, що є реальний випадок і готовий працювати - чому ні. А якщо видно, що плануються махінації - треба зупиняти. Важлива відповідальність гравців ринків і державницький підхід до питання. Важлива довіра між регулятором і гравцями ринку. І цю довіру між усіма учасниками процесу потрібно відновлювати», - резюмував Горбаль.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25