Всього за місяць ціни на продукти зросли на 3% за даними Держкомстату і на 4,5% - за розрахунками журналістів.

Офіційна статистика свідчить, що за останній місяць подорожчало все, крім овочів. Однак навряд чи зниження вартості на 0,3% в самий розпал сезону кабачків-баклажанів можна назвати падінням цін, повідомляє «Комсомольская правда в Украине».

За даними Держкомстату всього за місяць продукти в Україні подорожчали на 3%, а з початку року - на 15,5%. Найбільш істотне зростання за підсумками дев'яти місяців показали фрукти (+62,7%), цукор (+39,4%), риба (+26,8%), м'ясо (+20,6%).

Видання нагадує, що відстежує вартість продуктів у найбільших українських містах самостійно. Згідно з розрахунками журналістів, тільки за останній місяць продукти подорожчали на 4,5%!

«Комсомолка» вже писала про те, що фрукти поступово стають для середньостатистичного покупця недоступними. А всьому виною долар, який немов локомотив, потягнув за собою ціни на імпортні плоди. Цитрусові на прилавках лежать по 23-25 грн/кг, виноград - по 25-27 грн, ківі - мінімум по 45 грн. Продавці на ринках усе частіше відмовляються від екзотики і переходять на місцеві сезонні фрукти, але й вони підскочили в ціні через вартість бензину. Пристойні яблука продаються мінімум по 9 грн за кілограм, а дорожчі сорти - і зовсім по 15 грн. За спостереженнями торговців, намагаючись економити, кияни починають саме з фруктів. Якщо раніше брали 1-2 кілограми яблук, бананів або винограду, то тепер беруть по півкіло, тільки для дітей», - йдеться в матеріалі.

Що стосується подорожчання цукру, то дефіциту, за даними газети, цукрових буряків у країні начебто немає. «Так у чому ж справа? Експерти звинувачують дороге паливо, стверджуючи, що витрати на газ становлять близько 42-45% собівартості цукру. І кажуть, що це ще не кінець, і найближчим часом цукор подорожчає ще як мінімум на чверть. Тобто цінники в магазинах піднімуться з нинішніх 12-14 грн/кг до 14,50-17 грн за кіло. До речі, раніше проблему з подорожчанням частково вирішували за рахунок імпорту: цукор зарубіжного виробництва часто був дешевший за український. Але через зростання курсу долара це втратило сенс - тепер привозний продукт став явно дорожчим», - зазначає ЗМІ.

«Держкомстат констатує, що піднялися ціни не тільки на продукти. З початку року послуги охорони здоров'я зросли на 21%, комуналка подорожчала на чверть, транспортні витрати - більш ніж на третину. Найменше загальне зростання торкнулося одягу і взуття (+4,2%), але й ці гроші треба десь брати! При цьому зарплати в Україні переживають непрості часи. Мало того, що вони зменшуються і знецінюються, так вони ще не виплачуються! Нагадаємо, що у вересні заборгованість із зарплат досягла рекордних півтора мільярда гривень», - підкреслює видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20