Політичні заяви, що впливають на господарську діяльність бізнесу, шкодять цілим галузям економіки України і відлякують інвесторів. Таку думку Forum'у висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, народний депутат Сергій Лабазюк, коментуючи чергове рішення НБУ щодо обмеження валютних операцій.

«Це абсолютно непрофесійно з боку. Припускаю, це виконання розпорядження верхівки влади. Це повний абсурд», - заявив він.

Лабазюк зазначив, що обмеження негативно позначаться на АПК України. Крім того, обмеження на проведення операцій в іноземній валюті перешкоджає проводити галузеві закупівлі за кордоном. «На жаль, сільське господарство сьогодні змушене користуватися імпортними товарами. Це засоби захисту, техніка, запасні частини та багато іншого. Як можна придбати без оплати, завести в Україну і заплатити тільки потім, після розмитнення? Потрібно розуміти, що особливо в період війни Україні ніхто нічого так не продасть», - пояснив він.

«Крім того, у нас дуже багато платежів з відстрочкою. Раніше інвестори зі всього світу почали довіряти нам і готові були надавати (товари. - Ред.) з відстрочкою платежів. А аграрне виробництво - сезонне виробництво. Сьогодні підходить термін платити. А якщо згідно з новою постановою НБУ протягом 180 днів ми не можемо оплачувати куплене, то що тепер робити? Зателефонувати партнерам в Європі, в інших частинах світу, і сказати: вибачте, ми з вами не розрахуємося, оскільки у нас в країні ухвалили таку от постанову?» - додав заступник голови комітету ВР з АПК.

Також Лабазюк упевнений, що це черговий удар по інвестпривабливості вітчизняного АПК та виходу виробника на нові ринки.

«Питання номер один від аграріїв - залучення інвестицій і нові ринки. Про що можна говорити за таких обмежень? Будь-який ринок для того, щоб він був привабливим для інвестора, має демонструвати стабільність. Необхідно робити менше політичних заяв, які впливають на господарську діяльність бізнесу. Інакше ми недоотримаємо ще більше валюти до держбюджету. Це ганьба - іншого слова немає», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36