НБУ не повинен обмежувати кількість банків у країні. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу на тему «Коли українці понесуть гроші в банки?» заявив голова Ради АУБ Станіслав Аржевітін.

«Ми наступаємо на ті ж граблі, кажучи, що повинно бути 100 банків в Україні. Кількість банків у країні повинні визначати не НБУ і МВФ, а ринкові умови. У нас є банки, які нормально працюють», - сказав Аржевітін.

Також він нагадав, що Україна взяла курс на євроінтеграцію.

«У Європі немає якоїсь певної кількості банків. Якщо хтось думає, що великі банки у нас сильні, то він помиляється. Згадайте той же «Форум». Коли оберуть нову Раду, будуть апелювати до європейських стандартів щодо банківської системи. Середні і маленькі можуть бути регіональними банками. Чому вони повинні зливатися з акціонерами, здійснювати якісь комбінації? Ми беремо курс на малий і середній бізнес. Невже для цього сегменту не повинно бути своїх інструментів у малих банках? Адже малий банк краще зрозуміє малий бізнес», - вважає він.

Крім того, він зазначив, що НБУ створив гарні умови для приходу іноземного капіталу. «У нас скоро 50% банків будуть російськими. Тобто половину української банківської системи будуть контролювати наші російські «друзі»», - підсумував Аржевітін.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

81