Верховна Рада України ухвалила зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки, а також корупційні злочини. За відповідний законопроект №4448а у другому читанні проголосувало 253 народні депутати, передає кореспондент Forum'у.

Згідно з текстом пояснювальної записки, метою цього законопроекту є забезпечення принципів невідворотності покарання у випадках, якщо підозрюваний або обвинувачений, перебуваючи за межами України, переховується від органів слідства і суду, ухиляючись від кримінальної відповідальності.

Також документом передбачається, що стосовно такої особи здійснюється, з обов'язковою участю захисту, спеціальне кримінальне провадження.

«Можливість спеціального кримінального провадження стосуватиметься злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів проти миру, безпеки суспільства та міжнародного правопорядку...», - зазначається у тексті пояснювальної записки.

Також встановлюється, що таким підозрюваним або обвинуваченим у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки, а також злочинів, пов'язаних з терористичною діяльності та деяких інших злочинів проти громадської безпеки, буде застосовано запобіжний захід виключно у вигляді утримання під вартою.

Як зазначив спікер парламенту Олександр Турчинов, прізвища тих депутатів, які не голосували за ухвалення закону, будуть опубліковані в газетах «Голос України», «Урядовий кур'єр». Також, за словами Турчинова, список нардепів, хто не голосував за закон, буде пущений рухомим рядком на телеканалі «Рада».

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

80