Нові ініціативи уряду остаточно знищать українську хімічну індустрію, пише «Капітал».

Видання нагадує, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував аграріям закуповувати мінеральні добрива в Польщі, поки буде діяти розпорядження уряду від 29 вересня про заборону використовувати природний газ з підземних сховищ для випуску добрив власних. Прем'єр зазначив, що так вдасться заощадити 2 млрд кубометрів газу, якими можна півмісяця опалювати всю країну, замість того щоб спрямовувати його хімпідприємствам. «Я прийняв рішення: ми припиняємо підняття газу і використання його на хімію. Нічого, потерплять олігархи - нехай трохи поділяться», - сказав Яценюк.

Опитані експерти дещо здивовані заявою прем'єра, бо, як повідомив керівник одного з хімпідприємств, який побажав не називатися, Польща не є експортером добрив. «Польський ринок добрив дефіцитний. Місцеві виробники випускають, наприклад, менше 1 млн т селітри. При цьому польський ринок споживає понад 1 млн т азотних добрив, нестача яких заповнюється за рахунок закупівель російської продукції», - зазначив керівник інформаційної компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук.

Українським сільгоспвиробникам у сезон необхідно, за його розрахунками, не менше 1,1-1,2 млн т тільки аміачної селітри. Отже, сподіватися на польські добрива нашим аграріям не варто. Хіба що польські виробники продадуть в Україну власні добрива, а внутрішній ринок забезпечать російськими. «Але розраховувати на цю схему небезпечно - вона малоймовірна», - вважає аналітик. Експерти поки не беруться судити, у скільки обійдеться нашим селянам така диверсифікація. Гордійчук передбачає, що вітчизняний попит по весні, та ще за відсутності українських добрив, призведе до подорожчання імпортної продукції щонайменше на 50%.

Думки аграріїв щодо польського імпорту розділилися. Наприклад, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич вважає, що в сезон фермери ніяк не зможуть перекрити потребу в азотних добривах польськими аналогами. «85 % добрив азотної групи нереально буде компенсувати. Крім того, польська ціна плюс логістика - це буде недешева альтернатива», - вважає він. Якщо вітчизняні заводи зупиняться, аграрії просто не внесуть потрібні обсяги добрив, чим знизять якість і валовий збір зерна, прогнозує Томич.

Як підкреслює газета, деякі агрогосподарства міркують інакше. Вони бачать в імпортних добривах рятівне коло. «Наразі купити, наприклад, аміачну селітру в Польщі можна на 400 грн дешевше, ніж на українських заводах. Причина - виробництво добрив, а саме селітри, сконцентровано в одних руках, є монополія», - розповів керівник агрокомпанії «Бучач Хліб» Петро Газд. За його словами, минулої весни українські заводи також пропонували селітру дорожче російських або польських аналогів. «Тільки коли на ринку буде конкуренція і не буде монополії, добрива в Україні будуть мати адекватну ринкову вартість», - вважає агровиробник.

«Цікаво те, що Яценюк натякнув: він готовий відновити постачання газу зі сховищ хімпідприємствам після вирішення питання з дефіцитом 5 млрд куб. м газу для опалювального сезону. По суті, таким чином, він стимулює власників хімзаводів закуповувати природний газ, щоб не зупиняти хімпідприємства. Бо у розпорядженні уряду від 29 вересня хімікам дозволено використовувати безпосередньо імпортований газ і заборонено той, що вже є у ПСГ», - йдеться в матеріалі.

Насправді, як зазначає видання, хімікам не дають скористатися навіть цією альтернативою. І першим від дефіциту газу постраждало саме державне підприємство Одеський припортовий завод (ОПЗ). Його директор Валерій Горбатко повідомив, що підприємство розпочало зупинні роботи через брак сировини.

Як пояснив виданню президент Союзу хіміків Олексій Голубов, ОПЗ закінчив в цьому році контракт на поставку природного газу з німецькою компанією Е.Оn. Сировина має надходити реверсом через Словаччину. «Щомісячні обсяги поставок обговорювалися в межах 60 млн кубометрів газу. Цього достатньо, щоб завантажити роботою лише один з двох агрегатів аміаку і один з двох цехів карбаміду. Але Одеський припортовий так і не дочекався поставок європейського газу. За словами Голубова, їх блокує НАК «Нафтогаз України».

Закінчитися такі ігри українського монополіста з газом можуть плачевно як для хімпідприємств, так і для селян, попереджає Гордійчук. «Якщо Україна не зайде додатковий газ, зупиняться всі хімзаводи. Також нас чекає галопуюче подорожчання імпортних добрив, які аграрії кинуться в авральному порядку завозити навесні», - прогнозує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203