Тимчасовий уряд Болгарії збирається відмовитися від використання російських бойових літаків, рішення про що передбачено концепцією «Болгарія в НАТО - 2020», Згідно з цим планом, пріоритетними стануть інвестиції у новий тип бойових літаків, модернізацію бельгійських фрегатів, створення батальйонних бойових груп, придбання нових 3D-радарів і модульного патрульного корабля.

Тимчасовий уряд Георгія Блізнашки вже ухвалив рішення, що до 2020 року «на землі залишаться» всі російські реактивні винищувачі і вертольоти.

Мова йде про 15 Міг-29, шість Міг-21 і 14 бомбардувальників СУ-25.

Міністр оборони Велізар Шаламанов мотивував рішення уряду тим, що країна повинна стати незалежною від Росії.

Замість російських літаків Болгарія збирається закупити вісім нових винищувачів. На це, за словами Шаламанова, буде потрібно 600 млн лев, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на болгарську газету «Труд».

Експерти видання підкреслюють, що на ці гроші можна придбати три нові європейські винищувачі Eurofighter Typhoon вартістю 100 млн євро кожен, або купити на цю суму старі американські винищувачі F-16.

Поки не ясно, як будуть проходити переговори за старими F-16. У 2013 році Болгарія хотіла викупити їх у Португалії, нагадує видання. Є ще як мінімум два варіанти - безпосередньо через уряд США або у Греції, яка купила нові літаки і готова позбутися старих машин.

Протягом шести місяців Міноборони Болгарії має визначитися щодо закупівлі нових винищувачів. Згодом свої пропозиції уряд представить на розгляд у парламент.

Видання зазначає, що у зв'язку з відмовою від російських військових літаків без роботи залишаться близько 300 військових льотчиків та інженерів.

Як раніше повідомляв ForUm, Франція наприкінці жовтня має намір ухвалити рішення про можливість поставок Росії універсальних десантних кораблів «Містраль».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом