У Харкові в ніч на 6 жовтня невідомі розбили меморіальну дошку Герою Радянського Союзу Петру Василевському, встановлену на будівлі по вул. Сумській, 94. Про це йдеться в повідомленні прес-служби міської ради.

Відзначається, що меморіальну табличку встановили минулого року - до 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників.

«Петро Лук'янович Василевський - чоловік, який допомагав у довоєнні роки розвивати промисловість Харкова, під час війни героїчно бився в боях, був двічі поранений, але вижив і все своє життя присвятив Харкову. Я не розумію, як можна поглумитися над пам'яттю героїв нашого народу, над їхнім подвигом?! Це справжній вандалізм», - підкреслив депутат міськради Володимир Скоробагач. При цьому він зазначив, що в найближчі дні меморіальна дошка буде відновлена.

Петро Василевський - у роки війни, заступник командира 3-го стрілецького батальйону 269-го стрілецького полку 136-ї стрілецької дивізії 70-ї армії 2-го Білоруського фронту. 20 квітня 1945 року, незважаючи на масований ворожий вогонь, переправився через річку Одер і взяв активну участь у захопленні плацдарму. Протягом двох днів група, в яку входив Василевський, утримувала плацдарм на західному березі річки в районі населеного пункту Шенинген (нині - Кам'янець). 29 червня 1945 року був удостоєний звання Героя Радянського Союзу. До війни брав участь у будівництві Харківського тракторного заводу. Після війни жив і працював у Харкові. Помер 12 січня 1997 року. Похований на міському кладовищі №2.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38