Рішення Кабінету Міністрів України, що обмежило право хімпідприємств використовувати природний газ, порушує право власності і буде оскаржене. Таку думку висловив ForUm'у директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, коментуючи постанову уряду, що обмежує використання хімічними підприємствами природного газу.

«Ця постанова рятує хіба що уряд, причому в політичному, передвиборчому сенсі... Знаєте, вона з розряду рішень воєнного комунізму», - заявив він.

Експерт підкреслив, що коли НАК «Нафтогаз» заявляє про обсяги газу в сховищах, він не оприлюднює структуру власників цього газу. «Сьогодні ми бачимо, що в підземних сховищах приблизно 3-3,5 мільярда кубометрів газу. Вони належать «Group DF», а НАК порахував їх як власні обсяги, як ті, які можна використовувати в опалювальний період», - додав він.

Землянський впевнений, що постанова Кабміну №488 від 29.09.2014 р. «Про використання природного газу підприємствами - виробниками мінеральних добрив» не має правових підстав і швидше за все буде оскаржена в судах тими компаніями, чий газ зберігається у сховищах. «Це порушення права власності. Уявіть собі, що ви зберігаєте товар на державних складах, а держава вирішила вам його не віддавати і, більш того, використовувати. Зрозуміло, що таку постанову буде опротестовано. Вона порушує права власності», - пояснив він.

«Кабмін намагається підштовхнути українських олігархів - і в постанові про це йдеться - самостійно виходити на контрактування обсягів газу, на закупівлю у РФ. Чи вийде це за нинішньої політичної обстановки - велике питання», - звернув увагу Землянський.

Крім того, експерт наголосив, що таке обмеження використання природного газу підприємствами - виробниками мінеральних добрив відобразиться на економіці України. «Це ж виробництво всередині країни. І що ми отримаємо? Вугілля вже імпортуємо, а тепер ще й добрива будемо. Більш того, російські виробники міндобрив є нашими прямими конкурентами і на зовнішньому і на внутрішньому ринках. Це відобразиться на експортних надходженнях, на надходженнях до держбюджету, на економіці України», - попередив Землянський.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом