Облава на пункти обміну, оголошена владою, змусила спекулянтів сховатися, водночас американську або європейську валюту купити фізично ніде, пише «Взгляд».

Долар в Україні зник. Пропав повністю і звідусіль - його вже немає не тільки в касах і пунктах обміну банків, але і в оптових обмінниках. При цьому багато з них закрилися з найнеймовірніших причин (включаючи навіть таку кумедну, як «переоблік»).

У тих, що ще працюють, касири на наші боязкі дзвінки з проханням продати кілька сот доларів з самого ранку відповідали різким: «валюти немає!» або «з такими обсягами не працюємо!», зазначає видання.

Вічні підстраховщики в таких випадках - «чорні міняйли», які в останні місяці заполонили ринок готівки, раптово спозаранку почали натовпами «зникати».

Причому як з віртуальних інтернет-майданчиків, де вони звичайно торгують валютою, так і з цілком реальних «кімнат обміну валют», які можна знайти в далеких коридорах окремих банків, багатьох магазинів побутової техніки та електроніки, інтернет-кафе та інших цілком легальних закладів у великих українських мегаполісах.

Валютні аукціони, між тим, в інтернеті «висять», як і раніше. Але, як виявилося, серед заявок від покупців валюти залишилися лише ті, що виставляють ніякі не валютні торговці, а ті, кого такими мимоволі роблять обставини.

Наприклад, серед покупців - дрібні підприємці, які потребують готівкових доларів і євро для закупівлі товару або комплектування. «Взгляд» натрапив на салон-перукарню, де господиня терміново готова купити «зелені» за ціною «скільки скажете», бо в іншому випадку записані заздалегідь клієнти залишаться без процедур і фарбування волосся - всі засоби доводиться купувати тільки в готівковій іноземній валюті, по-іншому постачальники розмовляти не хочуть.

В цілому сьогодні на інтернет-сайті реальних охочих продати валюту виявилося вдвічі більше, ніж охочих її придбати. Але це - знову-таки ніякі не професіонали. Це прості смертні українці, які не хочуть втрачати на курсі, здаючи долари в банки по 12,9, і сподіваються хоч скільки-небудь виграти, продавши через інтернет нужденним.

«Хотів придбати сьогодні кілька десятків тисяч, але, виявилося, що у всіх продавців - за 300-1000 доларів, не більше,- поділився з нами один валютник, якого вдалося-таки знайти в соцмережах.- Це здають ті, кому терміново треба гривня - на ліки, покупки і так далі...»

Такий різкий раптовий «відхід у підпілля» валютних «професіоналів» пояснюється просто: НБУ виконав свою загрозу і підключив до демонстративної боротьби зі спекулянтами валютного ринку силовиків.

Сьогодні в прес-службі МВС з'явилося повідомлення про те, що «з метою стабілізації ситуації на валютному ринку держави, недопущення діяльності напівлегальних і нелегальних пунктів обміну валют, а також виявлення осіб, які здійснюють незаконні валютно-обмінні операції (валютники, міняйли), МВС спільно з Національним банком України та іншими правоохоронними органами ініційовані відпрацювання тіньового ринку валютних операцій.

НБУ може поставити собі залік: «відпрацювання» дали блискавичний результат. Тепер, щоб придбати долари, тих, хто їх потребує, не  тільки доведеться звертатися до спекулянтів - тепер для початку цих спекулянтів потрібно буде знайти, заплатити їм «за ризик» і купувати саме на тих умовах, які ці хлопці будуть диктувати, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Зрозуміло, вони не хочуть собі додаткових проблем - їм простіше поки «розчинитися», піти на канікули,- міркує аналітик.- Що далі? Долари, звичайно, міняти не перестануть, чорний ринок нікуди не дінеться, але міняти тепер будуть акуратно - для своїх, і, зрозуміло, з шаленою накруткою. Влада сполохала ринок, він на день-два завмре, а потім залишається тільки чекати різкого стрибка курсу».

У свою чергу «професіонал» на ринку обміну валют, з яким ми зв'язалися у соцмережі, анітрохи не засмучений ситуацією, що склалася: «Починається найцікавіший час. НБУ продає долари на міжбанку «своїм» банкам, ті роблять вигляд, що відправляють їх у свої обмінники. Може, щось для вигляду і відправлять - щоб вистачило одному-двом клієнтам у касі. А вся монополія на долари перейде до нас! І тоді ми відіграємося».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

77