Парламентські вибори проходять у суботу в Латвії, у виборах беруть участь 13 партій, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Виборчі дільниці в Латвії відкриються о 7.00, закриються о 20:00 за місцевим часом. Для виборів парламенту 12 скликання організовано 1052 виборчі дільниці, в тому числі 99 - за кордоном.

З 13 партій, що беруть участь у виборах, чотири наразі представлені в парламенті: правляча «Єдність», «Союз зелених і селян», а також ультраправа «Нацоб`єднання» і «Згода».

Напередодні виборів соціологи зазначали, що фаворитом перегонів є «Згода». Так, згідно з опитуваннями, який проводили соціологи «Latvijas fakti», за «Згоду» готові віддати голоси 17,4% виборців, за партію «Єдність» - 13%, «Союз зелених і селян» - 10,5%, за «Нацоб`єднання» - 8,3%. Примітно, що 9,9% виборців готові віддати свій голос за партію «Латвії - від душі», яка не представлена в парламенті.

Решта вісім партій та їх об'єднань, чиї кандидати балотуються в сейм, за даними опитування, не зможуть подолати п'ятивідсотковий бар'єр на шляху до парламенту.

Опитування також показало, що 11,2% виборців не збираються йти голосувати.

Нинішні вибори цікаві використанням незвичайних виборчих технологій. Так, у цьому році вперше виборцям була надана можливість заздалегідь віддати голос на зберігання, якщо немає можливості проголосувати в день виборів 4 жовтня. Крім того, виборці могли переголосувати, якщо у них змінилася думка про обрану партію. За даними латвійських газет, за два дні свої голоси передали на зберігання 13,2 тис. виборців.

Між тим, голосувати у суботу в Латвії не зможуть майже 300 тис. російськомовних постійних жителів країни, які позбавлені виборчих прав через статус «негромадянина».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом