Росія порушенням територіальної цілісності України показує, що нехтує глибокими принципами мирного співіснування у світі. Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи в Ганновері з нагоди 24-ї річниці німецької єдності.

«25 років після падіння Берлінської стіни, 100 років після початку Першої і 75 років - Другої світових воєн - ми є свідками того, як в самій Європі відкрито зневажаються міжнародне право і принцип територіальної цілісності - ґрунтовні принципи мирного співіснування, і йде повернення до старого мислення, коли сусідні держави розглядалися не як партнери, а як сфера впливу - саме так зараз почувається Україна», - цитує «Укрінформ» Меркель.

«Такі країни, як Україна, Молдова чи Грузія, розділяють європейські цінності, потребують підтримки Європи на їх шляху до вільного державного самовизначення. Такі країни повинні самі вирішувати своє майбутнє, а порушення цього ґрунтовного міжнародного принципу вимагає чіткої спільної відповіді», - підкреслила канцлер.

За її словами, санкції у всіх 28 країн - членів ЄС щодо Росії є такою чіткою відповіддю. Вони вживаються, коли їх вже не уникнути, але вони не є самоціллю. Меркель нагадала про необхідність тримати відкритими канали для діалогу, як це було навіть за часів Холодної війни.

«З одного боку, політикою жорсткості, з іншого - політикою діалогу і ми сьогодні зобов'язані протиставити силу права правоті найсильнішого, особливо коли йдеться про конфлікти в безпосередньому сусідстві з ЄС», - додала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22