Україна не отримає через реверсні поставки обіцяні 26 млрд кубометрів газу. Про це в ході онлайн-конференції на сайті Inpress.ua заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Грубо кажучи, Україні було необхідно 35 млрд кубометрів у минулому опалювальному сезоні. Щоб розуміли, в поточному опалювальному сезоні є 26 - і більше немає. Це за умов відсутності поставок російського газу і максимального використання українських сховищ з тими наявними запасами, які є зараз», - сказав Марунич.

За його словами, заявлений реверс газу викликає багато питань.

«За цей період є видобуток 10 млрд кубів, а у сховищах - 9,8. Є реверс, який у мене викликає безліч зауважень і запитань, тому що Кабмін у весь цей газовий баланс - 26 млрд ресурсів - заклав 6 млрд реверсного газу. Ми повинні його отримати з середини жовтня до кінця березня», - нагадав експерт.

«Це основні проблеми. Перша - відсутність російського газу, імпорту. Друга проблема - надоптимістичні оцінки реверсу. Є трубопровід, який може вмістити 27 млн кубів зі Словаччини, 16 млн з Угорщини і 5 млн з Польщі. Кабмін все це порахував і все докупи звів. Але, на жаль, об'єктивна реальність свідчить про те, що угорський реверс у нас взагалі зараз не здійснюється, словацький працює майже на повній потужності. З цих 26 млрд кубів, на мою думку, буде дуже добре, якщо ми отримаємо 4-4,5 млрд кубів. Дефіцит, який існує і вже визнаний прем'єр-міністром і чиновниками, 5 млрд кубічних метрів газу. Він може бути збільшений на ці 1,5 млрд кубів за умови такої зими, як в минулому році», - прогнозує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43