Зміна обсягів обов'язкового продажу валютної виручки збільшує ризик появи чорного клірингу в Україні. Про це в коментарі ForUm'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Зміна обсягів обов'язкового продажу валютної виручки з 50% до 100% , а тепер до 75% - це шарахання. На сьогоднішній день експортна виручка дійсно не повертається. І тут не тільки НБУ винен, але і митниця, і решта структур. Проблема з виручкою в Україні дійсно є», - констатує Охріменко.

За його словами, виручка впала на 9%, але і наявну експортери не хочуть повертати в гривні.

«Таким методом хочуть змусити більше продавати валюти. Хоча всі експерти говорять, що не можна цього робити, адже примусові зобов'язання не сприяють процесу. Зараз експортери працюють дуже слабенько. Вони ховають виручку. В Україну не повернули вже близько 6 млрд грн, тобто їх вивели. І це досить велика сума. Затискати зараз експортерів в принципі можна, але з'явиться чорний кліринг. Велика ймовірність цього. У 90-х у нас вже було це і красиво називалося «курс по Прибалтиці». Але всі розуміли, що це чорний ринок. Є ризик, що зараз в Україні це відродиться. Фактично виручка не буде заходити в країну взагалі, її будуть ганяти через офшори. Новому поколінню дали можливість пожити в 90-х роках. Ліквідувати це потім можна, але для цього потрібні роки», - прогнозує економіст.

Нагадаємо, НБУ знизив обсяги обов'язкового продажу валютної виручки з 100% до 75%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

75