Ми змусимо державу звернути увагу на сільську освіту. Про це, вітаючи вчителів з професійним святом, заявила заступник лідера партії «ЗАСТУП» Ірина Синявська.

«Дорогі друзі, колеги, усі, хто віддав частину свого серця і душі вихованню дітей! Ви займаєтеся неоціненним справою для України та її майбутнього. Я бажаю Вам терпіння, наснаги, сил та благополуччя. Низький Вам уклін від мільйонів дітей, яким Ви дали путівку в життя», - сказала Ірина Синявська.



Вона зазначила, що професія вчителя завжди вважалася престижною і авторитетною. Однак за останні десятиліття ця ситуація змінилася. Все менше молодих людей вступають у педагогічні вузи. Ще менше їх випускників наважуються їхати працювати в села.



«Я 13 років віддала школі і дуже добре знаю, з якими проблемами стикаються вчителі. Знаю, як важко за ту невелику зарплату прожити в селі, купувати книги, розвиватися і залишатися прикладом для учнів. Але я вірю, що в наших силах змінити ситуацію на краще», - зазначила Ірина Синявська.

За її словами, сьогодні сільська освіта потребує кардинальних змін. У багатьох школах немає комп'ютерів і інтернету. На додаток - напівпорожні класи і дірявий дах.

Ірина Синявська переконана, що продумане об'єднання шкіл, з урахуванням інтересів дітей та забезпеченням їх транспортування, - є важливим кроком до поліпшення якості освіти. Від цього виграють не тільки діти, а й вчителі, які зможуть працювати в нових сучасних школах.



«Є інший варіант, який ми також свого часу апробували в Житомирській області. Це створення так званих сімейних шкіл. Не треба боятися приходу приватного капіталу в освітні установи. Є закон про державно-приватне партнерство, є велика кількість людей, які, вже перебуваючи на пенсії або, навпаки, це молоді педагоги, які не можуть влаштуватися, готові відкривати такі школи», - зазначила Ірина Синявська.

Заступник лідера «ЗАСТУПу» запевняє, що така освітня модель ефективно працює в Європі. І вона впевнена, що якісної освіти не меншою мірою заслуговують і українські діти та вчителі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом