Президент Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай попросив 3 жовтня британського прем'єра Девіда Кемерона про допомогу в забезпеченні безпеки Афганістану і висловив свої співчуття сім'ям військовослужбовців НАТО, загиблих під час операцій на афганській території.

З такою заявою глава Ісламської республіки виступив за підсумками переговорів з прибулим з неоголошеним візитом до Кабула прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном.

«Великобританія зіграла важливу роль у підтриманні миру і стабільності в Афганістані, - підкреслив він. - Ми просимо Лондон продовжити таку лінію. Я дякую і висловлюю співчуття сім'ям солдатів НАТО, які віддали свої життя за безпеку нашої країни».

«Ми повинні подолати наявну дистанцію між народом і владою для досягнення миру, стабільності в нашій країні», - додав президент.

У свою чергу глава британського уряду пообіцяв «не кидати Афганістан». «Ми не залишаємо Афганістан наодинці з його проблемами. Ми будемо продовжувати вести підготовку афганських сил безпеки, надавати іншу підтримку, включаючи економічну», - заявив прем'єр. «Великобританія заплатила високу ціну за стабілізацію Афганістану і його звільнення від «Аль-Каїди», - скзал Кемерон. - Зараз, після 13 років Афганістан повинен самостійно відповідати за себе і свою безпеку», повідомляє «ТАСС».

Прем'єр-міністр Великобританії прибув з неоголошеним візитом до Афганістану для проведення переговорів з керівництвом країни - президентом Ашрафом Гані Ахмадзаєм і прем'єр-міністром Абдуллою Абдуллою. Девід Кемерон став першим західним лідером, який зустрівся і провів переговори з новим президентом Ісламської республіки.

Раніше Кабул і керівництво НАТО уклали угоду про статус міжнародного військового контингенту на афганській території. Його підписання відбулося слідом за утвердженням двостороннього афгано-американського договору про забезпечення безпеки, що передбачає збереження Сполученими Штатами обмеженого збройного угруповання на афганській території після виведення основних сил НАТО в кінці поточного року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом