Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан та єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер обговорили 2 жовтня в Брюсселі гарантування енергетичної безпеки України та ЄС, у тому числі реформування газового ринку України, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Сторони також обговорили пропозиції щодо вирішення питань постачання російського газу в Україну та його транзит європейським споживачам.

«Продан і Еттінгер підтвердили налаштованість на подальшу активну співпрацю для гарантування енергетичної безпеки і дотримання принципу солідарності», - сказано в повідомленні.

Український міністр поінформував сторону ЄС про реформу газового ринку України, в тому числі про плани щодо імплементації ухваленого закону про реформування української ГТС та реорганізацію НАК «Нафтогаз» згідно із зобов'язаннями, взятими Україною в рамках енергетичного співтовариства.

«Окрему увагу було приділено забезпеченню реверсного постачання природного газу з країн-членів ЄС до України в повних обсягах та заходи, що вживаються в контексті підготовки до осінньо-зимового періоду», - сказано в повідомленні.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакета», який передбачає сплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу по 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом