Україна зробила заявку на оренду плавучого LNG-термінала. Про це заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Держінвестпроекту Сергій Євтушенко в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр».

«На початковому етапі ми планували побудувати наземний LNG-термінал на 10 млрд куб. метрів. На це потрібно від 52 до 60 місяців і понад 800 млн євро. Але поки що не маємо таких тимчасових і фінансових ресурсів. Тому наразі зосередилися на варіанті оренди корабля, який є фактично плавучим заводом з регазифікації. Він буде пришвартувався в порту Південний, і до нього буде підходити танкер LNG», - заявив Євтушенко.

За його словами, такий завод може приймати до 50 вантажів на рік, а його оренда обійдеться набагато дешевше, швидше і простіше», передає «РБК-Україна».

«Ми попередньо вже зробили заявку на оренду такого корабля. Тому що в світі на них велика черга. Адже це найдешевше рішення для багатьох країн з низьким і середнім рівнем цивілізаційного та економічного розвитку», - повідомив голова Держінвестпроекту.

Він зазначив, що цей проект можна реалізувати протягом 9-12 місяців з моменту прийняття політичного рішення і початку фінансування, а ціна залежатиме від термінів оренди.

«Приміром, якщо будемо орендувати на 10 років, ціна буде вищою, ніж коли на 5, але нижчою, ніж коли на 20. Це рішення має прийняти уряд. В середньому оренда такого корабля обійдеться в 55 млн дол. на рік. При цьому вартість оренди покриватиметься з тарифу на регазифікацію, тобто з прибутку. Це операційні, а не капітальні витрати. Тобто тут не потрібні великі інвестиції. Держава має профінансувати лише переобладнання майданчика з нафтового терміналу на газовий, створення інфраструктури і приєднання до мережі. Ми схиляємося до того, щоб це повністю проводилося через державне фінансування», - заявив Євтушенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом