Активісти вважають, що з допомогою АТО влада усуває неугодних собі людей. Про це на прес-конференції, організованої журналістами «17 каналу» біля стін Адміністрації Президента, повідомив активіст, кандидат у народні депутати Дмитро Карп.

За словами журналістів-учасників, 26 вересня активістами була проведена акція, в ході якої вони розфарбували паркан маєтку Петра Порошенка в Конча-Заспі у кольори українського національного прапора. Після цього 1 жовтня всі учасники та очевидці цієї акції отримали повістки в АТО.

«Повістки прийшли близько 15 активістам, які там (на акції - Ред.) були. Фактично відбувається те, що позбуваються неугодних активістів, які здатні якось діяти, доводити владі, говорити їй, що вона робить не так, і «тикати носом», - повідомив Карп.

При цьому активіст підкреслив, що метою проведення акції було саме нагадати Президенту про його обіцянки стосовно добровільної участі в АТО.

«Ми хотіли нагадати Петру Олексійовичу його обіцянку про те, що в АТО будуть йти тільки ті, хто самі хочуть туди йти. Це була безпосередньо його обіцянка. Ми приїхали нагадати йому про його обіцянки, з яких він жодної не виконав, а він спробував таким чином розправитися з людьми, журналістами та активістами. Ця влада застосовує ті ж методи, проти чого ми боролися на Майдані», - сказав Карп.

Разом із цим ще один безпосередній учасник акції з розфарбовування президентського паркану, який також отримав «запрошення» в АТО, Олексій Кутєпов, на прес-конференції заявив про те, що розсилання повісток за підсумками проведення акції свідчить про тиск на журналістів, оскільки такі ж повістки отримали й журналісти, що висвітлювали проведення акції.

Кутєпов повідомив про те, що активісти будуть звертатися у військові комісаріати з метою з'ясувати законність повісток, які прийшли їм, а також звернуться до прокуратури, і до європейських організацій для дотримання свободи слова.

Нагадаємо, раніше журналісти програми «Наші гроші» заявляли про погрози, отримані після підготовки матеріалу про володіння заступника генерального прокурора Анатолія Даниленка.
Журналістка програми Аліна Стрижак під час зйомок сюжету про Генпрокуратуру отримала погрози щодо її та її сім'ї. Про це повідомляється на сайті програми.

«На початку вересня Аліна Стрижак почала готувати програму про заступників генпрокурора. В одному з сюжетів, зокрема, йшлося про заступника Віталія Яреми Анатолія Даниленка, сім'я якого вивела з державної власності 140 гектарів водойм поблизу сіл Хлепча і Солтанівка Васильківського району Київської області через фірму «Солтанівка-каскад», - йдеться в повідомленні. «За кілька днів до виходу програми мені надійшов на пошту лист, написаний нібито від колеги-журналіста. Він писав, що не може зустрітися особисто, але хоче надати мені інформацію про одну публічну особу. В листі були додані файли, які виявилися вірусом. Наступного дня до мене додому прийшов невідомий чоловік з погрозами щодо мене і моєї родини. І порадив не займатися розслідуваннями», - розповіла Стрижак.

У свою чергу, автор програми Денис Бігус підкреслив, що погрози на адресу журналістів програми «Наші гроші» надійшли вперше за рік існування проекту, яким він почав займатися ще за часів «злочинного режиму Януковича». «Сім'я пана Даниленка вивела з державної власності 140 гектарів озер. Це більше, ніж Межигір'я, на хвилиночку. А прокуратура так відчайдушно захищала держвласність, що краще б не втручалася. Тому що тепер ці озера взагалі у держвласність не повернути. Їх поділили на трьох сімейства заступника генпрокурора, депутата-ударівця з Київради і нардепа-комуніста», - написав Бігус на своїй сторінці у Facebook.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151