За рік загальна капіталізація українських компаній, акції яких котируються на закордонних майданчиках, впала вдвічі - до $ 1,2 млрд. Через антитерористичну операцію на сході і анексію Криму інвестори поспішали позбавлятися від здешевілих паперів, пише «Капітал».

«Загострення військового конфлікту в серпні - початку вересня спровокувало падіння індексу WIG-Ukraine (розраховує Варшавська фондова біржа на підставі котирувань українських компаній. - Ред.) 2 вересня до історичного мінімуму в 274,31 пункту. І по сьогодні індекс коливається в межах 280-290 пунктів», - розповідає начальник відділу стратегічного розвитку IBI-Rating Ігор Андрусик. Для порівняння: у лютому 2011 р. значення WIG-Ukraine досягало 1089,8 пункту. В цілому з початку запуску індексу на початку 2011 р. і до вчорашнього дня його значення знизилося на 71,5 %.

Видання зазначає, що таке різке падіння українських паперів за кордоном багато в чому обумовлено проблемами в самих компаніях. Негативним сигналом для інвесторів стало і те, що деякі українські структури нехтували правилами біржі. Якщо раніше WIG-Ukraine розраховувався на котируваннях 11 вітчизняних компаній, то зараз - на 9. У вересні з індексного кошика Варшавська фондова біржа викинула відразу двох українських емітентів - компанію «Веста» і KSG Agro. Привід - порушення термінів подання звітності. «Такий масовий результат став болючим і для інших наших компаній і ще однією причиною падіння WIG-Ukraine, який за дев'ять місяців з початку року впав майже на 44 %», - зазначив керуючий партнер ICOM Capital Юрій Костоглодов.

За даними ЗМІ, з моменту розміщення практично всі компанії впали в ціні досить значно. Приміром, на початок вересня, з дати виходу на Варшавську біржу, подешевшали більш ніж на 92% акції Agroton, а Milkiland - впали в ціні на 86%. Компанію підкосила заборона на експорт в Росію української молочної продукції, розповідав раніше виконавчий директор Milkiland Анатолій Юркевич. Російський ринок був ключовим для експортних продажів підприємства. У першому півріччі Milkiland отримала чистий збиток в € 27,26 млн проти чистого прибутку € 5,54 млн за аналогічний період 2013 р. Щоб вийти з ситуації, що склалася, компанія попросила кредиторів реструктуризувати заборгованість. Milkiland в грудні 2011 р. залучила синдикований кредит на $ 100 млн.

«Капітал» підкреслює, що за останні 12 місяців найзначніше (на 87%) подешевшали акції KSG Agro, що є свого роду рекордом, зазначив Андрусик. Також більш ніж у два рази скоротилася капіталізація KDM Shipping (-74%), Coal Energy S. A. (-67%) і Milkiland (-63%). Аналогічна ситуація спостерігалася і по українських компаніях, що торгуються на Лондонській біржі. Вартість акцій Ferrexpo і MHP («Миронівський хлібопродукт») просіла на 29% і 21% відповідно. «Але все ж у відносному вираженні просідання капіталізації українських компаній на Лондонській біржі було нижчим, ніж на Варшавській, і за рік склало мінус 25%», - уточнив Андрусик.

Знизилася на 25% з початку року і вартість акцій Ukrproduct, які торгуються на Лондонській фондовій біржі. Доходи компанії зменшуються через девальвацію, адже її молочна продукція продається за гривні. «В нацвалюті продажі зменшилися не так істотно - на 5%. Анексія Криму і воєнні дії на сході країни також вплинули на обсяг продажів у споживчому сегменті», - пояснив керуючий директор інвестгрупи «Універ» Олексій Сухоруков. При цьому ціна на акції цієї компанії в Лондоні протягом останніх шести місяців навіть зросла. У середині серпня Нацбанк дозволив торгувати акціями Ukrproduct і на українських фондових біржах. Але поки цінні папери компанії не котируються на вітчизняних майданчиках.

Всього з початку року акції вітчизняних агрокомпаній, що торгуються на закордонних майданчиках, показали зниження вартості від 1 % до 89 %. Єдиним емітентом, що показав зростання, стала компанія Agrokultura: її папери піднялися на 35% на Стокгольмській фондовій біржі. «Причина - програма зворотного викупу акцій, яка актуальна до кінця жовтня», - пояснив аналітик інвесткомпанії «Івекс Капітал» Іван Дзвінка.

Аналітики поки не можуть назвати українські акції, привабливі для придбання на зарубіжних майданчиках. «Варшавський пул українських компаній представлений сільгоспвиробниками, підприємствами в галузі енергетики і однією транспортною компанією. Вибір невеликий, адже більшість - сільгоспвиробники, які переживають не найкращі часи. У свою чергу компанії енергетичної галузі - також не найкращий вибір на тлі зростання енергетичних проблем в Україні», - підтвердив Андрусик. У разі стабілізації та досягнення позитивних результатів у військовому протистоянні, безумовно, можна очікувати поліпшення котирувань і зростання ринкової капіталізації українських компаній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25