Використання калориферів та кондиціонерів для обігріву квартир киян цієї зими може призвести до перевантаження електромереж і пожеж. Про це пише газета «Взгляд».

Зокрема, за словами директора СВП «Київські електричні мережі» ПАТ «Київенерго» Олександра Топала, від сильного перевантаження проводка може не витримати і спалахнути.

«У нас у Києві дуже багато старого житлового фонду - «хрущовок» забудови 70-х років. Це цілі мікрорайони. Там передбачена алюмінієва проводка, розрахована на навантаження максимум 3-5 ампер. А сучасні електроприлади, наприклад пральна машина, - є два ампера, електрочайник - ще один ампер. І навіть якщо мешканці зробили ремонт в квартирі і поміняли проводку на більш сучасну, мідну, яка витримує до 10 ампер, то в парадному проводка і щитові так і залишилися старими», - пояснив Топал.

Однак заступник мера з питань ЖКГ Петро Пантелєєв заспокоює - у 560 київських будинках до початку опалювального сезону повинні замінити стару електропроводку і осучаснити щитові.

«Щоб уникнути пожеж, важливо не використовувати одночасно електроприлади, які «їдять» багато енергії. Приміром, обігрівач, пилосос і мікрохвильовку - це може призвести до перевантаження проводки. Що стосується мереж - ми перевірили їх і виявили понад 500 будинків, де проводка і щитові знаходяться в найгіршому стані. У частині з них ми вже почали капітальний ремонт, а всі об'єкти плануємо закінчити до настання холодів. Можливо, впораємося до кінця жовтня», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом