Уряд України дарма витрачає гроші, оголошуючи про виділення коштів для переходу на альтернативні види енергії без комплексної програми. Таку думку висловив ForUm'у директор Інституту стратегічної політики Юрій Кочевенко.

«Це черговий викид грошей в цей бік. Я сильно сумніваюся, що він буде ефективним, доки влада не надала якусь цілісну концепцію цього переходу, з якимись реально мотивувальними моментами для людей», - зазначив він.

При цьому експерт підкреслив, що раніше подібні ініціативи результатів не дали.

«В Україні давно створено Національне агентство з енергоресурсів та альтернативних джерел енергії, яке багато років тому повинно було всіх нас перевести на «зелені» джерела енергії. Окремо від суспільства у владі відбуваються якісь зрушення, кудись перетікають гроші, але на виході, як правило, нічого не виходить», - сказав Кочевенко.

Також експерт висловив думку, що перехід на альтернативні джерела енергії потрібно обов'язково обговорювати з суспільством і реалізувати з допомогою громадських організацій.

«Є численні громадські організації, є активність людей. Необхідно налагоджувати діалог із суспільством і спільно робити такі проекти руками в першу чергу громадських організацій, а не державних інституцій. Тоді це буде прозоро, можна буде реально перевірити і «промацати» ефективність таких ініціатив. А поки що це переливання з пустого в порожнє і розпил бюджетних коштів», - зазначив Кочевенко.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України виділив з держбюджету 500 млн грн на реалізацію муніципальних програм переходу на альтернативні джерела енергії, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню при придбанні енергозберігальних котлів.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом