В українські сховища закачано 16,5 млрд кубометрів газу. Для повного обігріву українців, щоб взимку не мерзнути і вдало пройти весь опалювальний сезон, необхідно 33 млрд кубометрів. Поки ж у наших підземних сховищах лише половина від необхідного. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Експерт з питань енергетики Дмитро Марунич пояснює: сховища - це лише один з елементів забезпечення природним газом споживачів. Не можна говорити, що сховища в нашому випадку повністю забезпечують потреби українських споживачів та транзиту.

Крім того, з цих 16,5 млрд закачаних кубів газу Україні належить лише п'ять. Чотири мільярди - буферний газ, необхідний, щоб підтримувати тиск у мережі. Ще стільки ж має Дмитро Фірташ, два мільярди відсудив Ігор Коломойський. Тепер свої куби палива він має право вимагати у будь-який час. Близько півтора мільярдів - власність незалежних виробників. Поліпшити своє становище «Нафтогаз» може за рахунок цих приватних виробників - зараз їм просто не віддають їхнє ж паливо.

«Деяким компаніям не дозволяли продавати природний газ промисловим підприємствам, змушували їх закачувати в підземні сховища, при цьому - це у мене інсайдерська інформація - не видавали акт прийому-передачі цього газу. Тобто компанії не можуть подати в суд, щоб забрати цей газ», - зазначив експерт з питань енергетики Валерій Боровик.

Правдами і неправдами 6,5 млрд кубометрів у держави вже є. Крім того, в Міненерго обіцяють 10 мільярдів кубів газу власного видобутку і майже 6 млрд - із словацької реверсної труби. У сумі набігає 22,5 мільярда кубометрів. Але експерти радять енергетичному відомству диверсифікувати реверсні поставки.

«НАК «Нафтогаз Україна» слід було б говорити з тими компаніями, у яких є хороший бекграунд, прозорий менеджмент, прозора діяльність, але які не є топами і можуть запропонувати нижчі ціни», - підкреслює Боровик.

Однак нинішніх запасів може і не вистачити. Під час минулорічного опалювального сезону українці використали 170 млн кубометрів газу на добу при нулі градусів і вдвічі більше 350 млн - при холодах до мінус 20.

«Можна зробити простий висновок: якщо, не дай бог, два тижні в країні буде мінус 20, то не вистачить газу і по імпорту», - вважає Марунич.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25