Кабінет міністрів не вклався в термін з реалізацією першого етапу проекту облаштування й укріплення державного кордону з Російською Федерацією, а анонсований прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком амбіційний проект «Стіна» не побудований навіть на папері, пише «Капітал».

В останній момент уряд вирішив замінити виконавця та розпорядника бюджетних коштів.

Вчора, 30 вересня, закінчився термін, відведений Кабміном на реалізацію першого етапу проекту «Стіна». Цей проект був затверджений на засіданні уряду 3 вересня і передбачав створення укріплювально-оборонних споруд на кордоні з Росією. «На реалізацію проекту «Стіна» уряд вже виділив 100 млн грн. Розпочаті роботи з будівництва інженерних споруд», - сказав 12 вересня Яценюк.

«Стіну» планували реалізувати у два етапи. На першому намічено облаштувати ділянки кордону, які знаходяться поза зоною конфлікту і активних бойових дій - на перешийку між материковою Україною і півостровом Крим, у Чернігівській, Сумській, Харківській і частково Луганській областях. На другому етапі, який розпочнеться після закінчення бойових дій в Донбасі, планується зміцнити кордон на ділянці протяжністю близько 400 км в Донецькій і Луганській областях.

Разом з тим помічник голови Державної прикордонної служби (ДПС) Сергій Астахов розповів «Капіталу», що спочатку виконавцем вже затвердженого проекту було Мінінфраструктури, але минулого тижня «Стіну» передали ДПС. Відповідну постанову Кабміну буде опубліковано після того, як буде прийнятий і затверджений новий план проекту. Тоді ж уряду заново визначить бюджет і терміни його виконання. «Ситуація змінилася: тепер ми виступаємо замовником та виконавцем проекту. Після його старту були висловлені зауваження і побажання інших міністерств і відомств. Тепер розроблена нова документація, яка зараз перебуває в Кабміні», - розповів Астахов, зазначивши, що ДПС ще не отримала коштів виділених на ці цілі 100 млн грн.

Міністр інфраструктури Максим Бурбак пояснив «Капіталу», що в уряді вирішили змінити виконавця проекту з метою «раціонального використання часу». За його словами, більше половини кошторису «Стіни» становить вартість спеціального обладнання, яке прикордонники будуть вибирати і купувати самі.

«Виходило, що ми б робили «Стіну», а ГПС потім рік у нас її приймала б на баланс і перевіряла кошторис витрат. Ще приклад: деякі види робіт відносяться суто до повноважень прикордонників. Я ж не буду кожен місяць виставляти їм рахунки за утримання контрольної смуги», - каже Бурбак. Міністр зазначає, що головним розпорядником бюджетних грошей тепер стане Держприкордонслужба, а кошти з'являться після закінчення проектних робіт.

Згідно з розпорядженням Кабміну, гроші на перший етап «Стіни» має виділити Міністерство оборони з тих 9,1 млрд грн, які уряд направив на потреби військових формувань для забезпечення проведення антитерористичної операції на Донбасі у серпні 2014 р. Примітно, що ДПС входить у систему Міністерства внутрішніх справ, а не Міноборони. При цьому з виділених 9,1 млрд грн Держприкордонслужба отримала 713,9 млн грн, МВС - 2 млрд грн, а Міноборони - 5,9 млрд грн.

Незважаючи на відсутність планів майбутньої «Стіни» і урядового фінансування, Держприкордонслужба вже кілька місяців займається плановим посиленням охорони кордону. Так, в Східному і Північному регіональних управліннях ДПС, на які на першому етапі проекту покладалися завдання з облаштування своїх ділянок, «Капітал» запевнили, що ця задача виконана в строк. На підпорядкованих управлінням ділянках були встановлені бетонні конструкції, вириті протитанкові рови, упорядковані контрольно-слідові смуги і змонтовані додаткові спостережні вежі. Начальник сектору з питань взаємодії зі ЗМІ Східного управління ДПС Мирон Сидор повідомив виданню, що звіти про виконані роботи передані керівництву ДПС. Він розповів, що всі заходи на кордоні Держприкордонслужба проводила за рахунок власного бюджету. «Ми провели роботу по своїх ресурсах, а для встановлення інженерних і електронних засобів контролю для «Стіни» спочатку необхідно їх закупити», - наголосив Сидор.

У Держприкордонслужбі відмовилися уточнити, скільки кілометрів кордону вже укріплено фортифікаційними спорудами, пославшись на динамічну зміну ситуації.

Зазначимо, загальна протяжність кордону України з Росією становить 2295 км, але досі жоден її ділянка не пройшла демаркацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143