Китайські інвестори стурбовані намірами уряду знизити «зелений» тариф для вже діючих сонячних електростанцій майже вдвічі. У їх будівництво державна китайська національна група корпорацій СNBM вклала мільярд євро і є одним з найбільших інвесторів у галузь.

Заклопотаність китайського інвестора підтримали і в Міністерстві комерції КНР, про що відомство розмістило інформацію на своїй офіційній сторінці.

Питання співпраці у сфері сонячної енергетики обговорювалися також на міждержавній зустрічі з представниками українського та китайського уряду в липні цього року. «Ініційоване урядом України зниження «зеленого» тарифу для вже побудованих об'єктів енергетики та можливе у зв'язку з цим банкрутство галузі геліоенергетики вкрай негативно позначиться на стратегічному партнерстві України з Китайською Народною Республікою», - йдеться у заяві CNBM і SINOSURE (Китайська корпорація експортно-кредитного страхування).

Разом з тим, незважаючи на наявні розбіжності, у CNBM висловили сподівання, що в майбутньому є всі підстави для збільшення інвестиційної привабливості України в разі збереження гарантій за вже вкладеними інвестиціями.

«Я розраховую на український уряд, який очолює пан Яценюк. Вважаю, що вони повинні прийняти розумне рішення для захисту інтересів як інвесторів, так і подальших інтересів своєї країни. Зараз до України прикута увага всього світу. Тому країна може створити хороший приклад, який залучить інвесторів», - підкреслив голова правління СNBM Інтернешнл Корп. Джейсон Джанг.

Нагадаємо, розпорядженнями Кабміну від 18 червня НКРЕКП рекомендується знизити тарифний коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 при розрахунку «зеленого» тарифу. Сам документ довгий час після прийняття не публікувався на сайті уряду або інших офіційних джерелах. У свою чергу, НКРЕКП на своєму сайті оприлюднила проект Постанови «Про затвердження Змін до Порядку встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів господарської діяльності», в якому йдеться про прийняття досить неоднозначних і суперечливих, на думку експертів, рекомендацій Кабміну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42