Обсяг експорту нафти зі США наближається до рекордного рівня 1957 року і може перевершити його, оскільки трейдери знаходять все нові шляхи обходу заборони на постачання палива за межі країни, що діє вже чотири десятиліття.

За даними Управління з інформації в галузі енергетики (EIA) Міністерства енергетики США, в липні середньодобовий експорт нафти зі США становив 401 тис. барелів, тобто був усього на 54 тис. барелів на добу (б/д) нижчий від історичного максимуму, зафіксованого в березні 1957 року.

Порівняно з серединою літа 2013 року постачання збільшилися вчетверо, оскільки компанії США довели видобуток нафти та природного газу зі сланцевих утворень до рекордного, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на агентство Bloomberg.

Канада отримала 93% обсягів, проте Італія, Сінгапур та Швейцарія також купували нафту в американських портах у липні.

З урахуванням майбутнього постачання нафти з Аляски в країни Азії сукупний експорт США досягне 1 млн б/д до середини 2015 року, прогнозує Citigroup Inc.

Заборона на експорт нафти був запроваджена Вашингтоном після нафтової кризи 1973 року, коли арабські країни, що входять в ОПЕК, відмовилися постачати нафту країнам, які підтримали Ізраїль у ході Жовтневої війни. У 1975 році у США був ухвалений закон, який заборонив практично все постачання непереробленої нафти за кордон. Міністерство торгівлі країни має право видавати ліцензії на експорт як виняток. Обмеження на видачу ліцензій можуть бути ослаблені президентським указом. Крім того, рішення про зняття заборони може ухвалити американський конгрес.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38