Ситуація з побиттям народного депутата Нестора Шуфрича розкрила кілька моментів нашої дійсності. Про це заявив у коментарі щодо вчорашніх подій в Одесі директор Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

«По-перше, «самосуди натовпу», «суди Лінча», «полювання на відьом» і рух «українських хунвейбінів» не мають нічого спільного з демократією. Це - класична охлократія, влада натовпу. Демократія або є, і вона базується на Законі і Праві, або її немає і вона замінюється тваринними інстинктами натовпу, котрий хуліганить, що ми спостерігаємо останнім часом», - зазначив він.

«По-друге, влада поки що використовує "революційний" (а насправді сп'янілий від вседозволеності) натовп для вирішення, як їй здається, власних завдань: тобто, руками натовпу влада намагається задавити опозицію, морально і фізично знищити її. Але через короткий час натовп точно так само буде бити і кидати в сміттєві контейнери саму владу - як тільки настануть холоди і спорожніють полиці магазинів, в сміттєві баки полетять прем'єр-міністр, міністри уряду, губернатори... Дай Бог вчасно врятуватися Президенту! Натовп завжди вимагає, щоб хтось був призначений винним за ті чи інші біди і поразки, і в соціальних проблемах майбутньої зими буде звинувачувати точно вже не Шуфрича», - підкреслив експерт.

По-третє, за словами Бондаренка, ситуація в Одесі показала, що в деяких регіонах у нас немає міліції як такої. «Пасивність міліцейських структур 2 травня цього року, коли внаслідок провокацій і відверто злочинної діяльності войовничих молодиків загинули десятки людей, не стала уроком: сьогодні ми знову бачили пасивну міліцію, яка не втручалася в побиття народного депутата. Як, до речі, раніше не втручалася в побиття народних депутатів Журавського та Пилипишина в Києві. Це свідчить про те, що, очевидно, не все в порядку з керівництвом Міністерства внутрішніх справ: або пан Аваков не може, або не хоче навести лад у своєму відомстві», - заявив він.

«По-четверте, статус народного депутата в нашій країні нічого вже не значить. Конституція не діє. І тепер вже питання виникають до Гаранта Конституції - і як до Президента, і як до колишнього однопартійця Шуфрича», - заявив політолог.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39