Банківська система потрапила в монетарну пастку. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Ми потрапили в монетарну пастку. Не давати грошей не можна. А якщо давати гроші, при цьому не обмеживши перетікання гривні у валюту, гроші, виділені на ліквідність банківської системи, йдуть на валютний ринок, розкачують його і ще більше погіршують ситуацію», - пояснив він.

Яременко впевнений, що Україна потрапила в дуже складну ситуацію, яка потребує адекватних заходів і грамотних, професійних рішень.

«Виходить роздвоєння свідомості. З одного боку, проголосили і не відступають від проголошеної мети (щодо плаваючого курсу - Ред). З іншого - застосовуються заходи, які і не снилися фіксованому курсу. І вони будуть наростати. Виходу немає і немає компенсаторних речей. У рамках грошового голоду експортери на рівних не отримують грошей, тому не збільшуватиметься валютна виручка», - акцентував він.

Крім того, Яременко зазначив, що для стабілізації валютного курсу немає економічних підстав.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

16