Українська влада займається самообманом у курсовій політиці. Таку думку в ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

«Я б охарактеризував діяльність керівництва НБУ останнім часом двома словами: «безсистемність і непослідовність». І додав би до цього, що спостерігається постійне бажання винайти розв’язання проблем, нічого не розв’язуючи. Може бути і бувають випадки, коли таке можливо, але ми живемо в реальному світі», - вважає Бутко.

На думку експерта, влада займається самообманом.

«З моєї точки зору через це ми маємо патову ситуацію. В Україні ще може бути повернення до стабільного централізовано керованого курсу. І обрання курсу долара як цінового якоря було би доцільним, однак це нереально в умовах нинішнього рівня резервів та прогнозування експортної виручки. З іншого боку, наслідки того, що гривню відпустять у вільне плавання, прогнозовані - і вони вкрай сумні. Виходячи з цього - влада займається самообманом, роблячи вигляд, що вирішує проблему. Зібралися з банкірами, вирішили, що долар буде по 12,95, і робимо вигляд, що так і є. На міжбанку та на чорному ринку курс зовсім інший. Це результат політики усвідомленого самообману», - вважає він.

У свою чергу, екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко зазначив, що така поведінка характерна для африканських країн. «Там є кілька курсів, є банки, міжбанк, чорний ринок і т.д. і ми, на жаль, скотилися на рівень африканських країн зараз».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29