Будь-яке рішення уряду щодо порятунку Фонду гарантування вкладів фізосіб буде мати негативні наслідки. Таку думку під час круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

«Якщо ми говоримо про кредитування Фонду гарантування вкладів фізосіб, то варто згадати і про рішення наприкінці минулого тижня про випуск спеціальних векселів для наповнення Фонду. Вони, ймовірно, будуть реалізовані і можуть бути багатомільярдними. В даному випадку склався цілий ланцюжок недоробок і помилок, з якого я не знаю, як вибратися», - сказав Бутко.

При цьому експерт пояснив, що який би шлях вирішення цієї проблеми не обрав уряд, він спричинить за собою негативні наслідки.

«Не фінансувати Фонд не можна, а фінансувати - це розігрівати девальваційні очікування та інфляцію. Який з варіантів гірший? Відповідь: обидва погані», - вважає він.

Нагадаємо, що було опубліковано постанову Кабміну №456 від 17.09.2014г. «Про забезпечення надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб». Документом доручається Мінфіну випустити ОВДП на 10,118 млрд грн з терміном обігу до 15 років і процентною ставкою доходу на рівні 5% річних, в обмін на фінансові векселі, видані Фондом на тих самих умовах.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом