Одна з найважливіших галузей економіки – суднобудування через непрофесійні дії влади зазнає краху. Про це заявив колишній віце-прем'єр України, екс-губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул, повідомляє прес-служба «Опозиційного блоку».

За його словами, європейські партнери відмовилися від співпраці через нестабільну ситуацію в країні, повну відсутність держпідтримки, розриву коопераційних зв'язків з країнами Митного союзу.

«А це - 70-80% замовлень у галузі. Обсяги виробництва на підприємствах суднобудування зменшилася до 10 разів порівняно з попередніми роками. Галузь на межі зупинки, а десятки тисяч людей - на межі звільнення», - сказав Олександр Вілкул.

За словами Вілкула, «влада, списуючи всі проблеми на війну, навіть не намагається робити ніяких дій з порятунку галузі та збереження робочих місць». «Сьогодні ми спостерігаємо повну відсутність державної підтримки суднобудування. Це пов'язано і з кредитуванням проектів. Українські банки надавали кредити нашим підприємствам під 20-25% річних, тоді як європейські банки кредитують суднобудівні заводи під 3-5%. На сьогодні банки взагалі зупинили видачу кредитів і надання гарантій під будівництво суден на території України», - каже політик.

Олександр Вілкул наголосив, що в галузі є проблема з імпортом обладнання і комплектуючих: «зокрема, щоб ввезти в Україну необхідне обладнання, суднобудівні підприємства повинні сплатити мито від 7 до 20% і ПДВ. У той час, як у розвинених країнах при ввезенні суднового обладнання надаються пільги».

Олександр Вілкул також торкнувся злободенної проблеми повернення ПДВ.

На сьогодні, рівень невідшкодованого ПДВ тільки за двома підприємствами - Херсонським та Чорноморським суднобудівним заводам - становить понад 20 млн грн. «Поки не відновиться стабільність у нашій країні і не буде системної підтримки галузі, тисячі корабелів можуть залишитися без роботи і засобів до існування. Тому «Опозиційний блок» вийде до Верховної Ради з ініціативою законопроекту про нульову ставку на ввезення обладнання. При цьому ми наполягатимемо на зміцненні традиційних і створенні нових коопераційних зв'язків між вітчизняним суднобудуванням і машинобудуванням. Це забезпечить імпортозаміщення і підтримку українського виробника», - підкреслив екс-віце-прем'єр.

Як зазначив Олександр Вілкул, Україна, будучи морською державою, не має власного торговельного флоту. Це показовий факт - у країні, де немає флоту, не буває розвиненого суднобудування. Обсяг внутрішніх замовлень в Україні не перевищує 3%.

Олександр Вілкул ще раз наголосив, що «без державної підтримки суднобудівної галузі, в тому числі надання пільг вітчизняним замовникам при будівництві на українських верфях, конкурувати із зарубіжними партнерами ми не зможемо». Для відновлення суднобудування важливим також є розвиток транзитних коридорів, що йдуть через Україну.

Коли Олександр Вілкул був віце-прем'єром, у цьому напрямі проводилася серйозна робота. Це зв'язка портів, автомобільного і залізничного транспорту - комплексні логістичні системи, що забезпечують ефективність вантажоперевезень.

«Одним із пріоритетів програми «Опозиційного блоку» є розвиток промисловості, підтримка вітчизняного виробника, збереження традиційних і пошук нових ринків. Це дозволить збільшити заробітні плати та податкові відрахування до бюджету. Але для того, щоб ці податки залишалися на місцях, де вони заробляються, ми наполягатимемо на розширенні повноважень регіонів, домагатимемося їх більшої бюджетної автономії», - підкреслив Олександр Вілкул.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом