Між Кабінетом Міністрів і Національним банком України немає узгоджених дій. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

«Заходи, які НБУ пропонує щодня, і той же індикативний курс, який по суті є лише бажанням, свідчать про одне: немає узгоджених дій між урядом і НБУ», - упевнений він.

Крім того, Гулей звернув увагу на складнощі, з якими зіткнулися підприємці. «Хаос, який ми сьогодні бачимо серед експортерів та імпортерів, пов'язаний з відсутністю чітких розпоряджень НБУ щодо своєї стратегії і бачення ситуації в Україні. І ми прекрасно розуміємо, що банківська система - це дзеркало економіки України. Потрібні чіткі сигнали від уряду: що він робить, яких заходів вживає, як намагається врегулювати ситуацію в Україні», - зазначив експерт.

«Ми також чудово розуміємо, що 24% експорту було саме у Донецькій та Луганській областях. І це те, що нам потрібно сьогодні компенсувати. Валютна виручка, яка не приходить, не повертається, має бути врегульована адміністративно», - додав він.

За його словами, також важливо дізнатися базу, на якій буде побудований держбюджет на 2015 рік. «Я дуже б хотів побачити спільну прес-конференцію міністра фінансів та глави НБУ, щоб вони озвучили параметри бюджету-2015. Щоб ми розуміли, куди йдемо, з якими показниками. Ми ж почули тільки одну цифру, названу Президентом, - 12,95 (грн за дол. - Ред.)», - акцентував Гулей.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56