Підготовлені Міністерством фінансів липневі зміни в Податковий кодекс щодо збільшення ставок за надрокористування спочатку ледь не спровокували політичну кризу в країні і були проголосовані під загрозою відставки прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Тоді як бізнес та експерти недвозначно заявляли, що додаткове податкове навантаження може поставити хрест на розвитку добувної галузі. А, отже, і на реалізації Стратегії енергонезалежності.

«Це питання на перспективу – чи стануть компанії ремонтувати свердловини, чи є взагалі сенс це робити? Є ризик витратити гроші, а потім не окупити ці витрати», - повідомив старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

На його думку, нові податкові вимоги призведуть до того, що бурити нові свердловини стануть тільки там, де будуть на 100 % упевнені, що знайдуть газ чи нафту. Через підвищення ставок зборів за користування надрами видобуток може скоротитися вже через півроку-рік, вважає експерт. Це напевно станеться, якщо уряд переконає парламент відмовитися від тимчасового статусу підвищених ставок, заклавши їх у держбюджет на наступний рік. «Це стане сильним ударом для галузі, враховуючи, що в Україні родовища виснажені і компанії йдуть на досить серйозні ризики, розробляючи нові майданчики. Адже цей податок не сплачується з чистого прибутку, а з доходу до сплати всіх основних податків. Компанії ризикують, що пробурена свердловина виявиться порожньою», - роз'яснює Саква.

До внесення змін у Податковий кодекс, зростання надходжень у бюджет від податків з надрокористування в 2014 р. було одним із найбільш динамічних, пише «Капітал».

За інформацією Державної фіскальної служби (ДФС), такі платежі за користування надрами в січні-серпні цього року перевищили такі надходження за аналогічний період 2013-го на 20,8 %. Але, незважаючи на істотне підвищення податку, в серпні обсяг надходжень зріс зовсім незначно. Якщо в липні від плати за надрокористування у бюджет надійшло 1,377 млрд грн, то в серпні, незважаючи на двократне збільшення ставок зборів, трохи більше - 1,402 млрд грн. Статистику податківцям зіпсувала «Укрнафта», яка, за словами глави ДФС Ігоря Білоуса, в серпні не сплатила у держбюджет понад 500 млн грн ренти за надрами. Чиновник не виключає, що у вересні заборгованість може збільшитися як мінімум удвічі. Недостача стала результатом запровадження нових ставок податків. «Компанія зараз майже не продає газ або продає в обмежених обсягах. І при цьому їй доводиться за весь газ, який вона не може реалізувати, сплачувати рентні платежі у повному обсязі. Звідси виникає заборгованість», - сказав Саква.

З точки зору наповнення бюджету викликає побоювання і загальний спад видобутку. За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, за вісім місяців цього року видобуток нафти на материковій частині території України скоротився на 5,4 % (на 77,9 тис. т), газового конденсату - на 15 % (на 84,4 тис. т). Тільки видобуток газу збільшився на 2,5 % (на 318,5 млн куб. м). Але при цьому «Укрнафта» істотно скоротила видобуток газу - на 8,6 %, до 1,169 млрд куб. м, зокрема природного - на 12,6 %, до 874,9 млн куб. м.

Втім, це невелике зростання видобутку природного газу було забезпечене виключно приватними газовидобувними компаніями. Після запровадження нових зборів ряд компаній вже відкоригували свої інвестиційні плани.

«За програмою буріння: плани реінвестування були на рівні $ 50-60 млн, а тепер - від сили $ 10 млн. Одна з ключових причин - збільшення податкового навантаження у 2,5 рази. Цим нам просто перерізали грошовий потік», - заявив Олексій Тимофєєв, генеральний директор групи компаній Smart Energy (у нафтогазовий напрям входить британська компанія з активами в Україні Regal Petroleum, а також газовидобувні компанії «Укргазвидобування» і «Пром-Енерго Продукт»).

У компанії Serinus Energy (володіє компанією «Куб-Газ», яка видобуває вуглеводні у Луганській області) також заявили, що через зміну умов оподаткування планується перегляд інвестиційної програми. Про необхідність переглянути плани в зв'язку з новими правилами оподаткування заявили і у британській компанії з активами в Україні JKX OiL & Gas (володіє «Полтавською газонафтовою компанією»).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46