Роки безгосподарного, хижацького ставлення до землі завдали величезної шкоди родючим українським землям. Якщо якнайшвидше модернізувати систему державного контролю за збереженням і відтворенням родючості ґрунтів, то угіддя стануть непридатними для вирощування с/г продукції. Про це в інтерв'ю журналістам заявив один із лідерів партії «ЗАСТУП» Володимир Хоменко.

За його словами, проблема збереження родючості сільськогосподарських земель загострилася після розпаювання угідь колишніх колгоспів.

«Розвиток різних форм власності та господарювання на землі без суворого державного контролю за станом ґрунтів призвели до споживчого ставлення до неї. Деякі сільгоспвиробники поставили власну вигоду над екологічні інтереси», - переконаний Володимир Хоменко.

Експерт аграрного ринку Павло Кулінич зазначає, що держава робила кроки для збереження родючості земель. Наприклад, був ухвалений закон «Про сівозміну», який повинен був запобігти безперервному вирощуванню на одній і тій же ділянці тих самих сільськогосподарських культур. «Таким чином, закон був би вельми ефективним інструментом підвищення родючості ґрунтів, якби його доопрацювали», - зазначає експерт.

«Сівозміна є важливим чинником раціонального використання сільськогосподарських угідь в умовах інтенсивного землеробства. Але закон не був дороблений до кінця, і він так і не запрацював повною мірою», - наголошує Павло Кулінич.

За словами Володимира Хоменка, вирішити проблему і зберегти родючі землі може ухвалення Державної цільової програми «Охорона родючості землі», яку в майбутньому парламенті ініціюватиме партія «ЗАСТУП».

«ЗАСТУП» пропонує стимулювати аграрні підприємства підвищувати родючість ґрунтів, боротися з ерозійними процесами та ввести консервацію деградованих і малопродуктивних земель», - заявив Володимир Хоменко.

На переконання фахівця, це допоможе зберегти найбільше вітчизняне багатство - українські чорноземи - від остаточного виснаження.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом