Делегації Роскосмосу і ряду профільних російських установ не змогли потрапити на 65-й Міжнародний астронавтичний конгрес, який відкрився в понеділок в канадському Торонто, повідомили «Інтерфаксу» в російській космічній галузі.

За словами співрозмовника агентства, це сталося тому, що багатьом учасникам форуму не видали канадські візи.

Серед «нев'їзних», зокрема, виявилися льотчик-космонавт Сергій Крикальов (він зараз займає посаду першого заступника директора ЦНДІ машинобудування з пілотованих програм), а також генеральний директор цього ЦНДІ Олександр Мільківський.

З приблизно десяти осіб зі складу делегації Федерального космічного агентства (Роскосмос) візи отримали всього два перекладачі, які подали документи останніми, сказав співрозмовник агентства.

«Тому неотримання росіянами віз є явно політично мотивованим і тому було прийнято рішення відмовитися від спрямування до Торонто делегації Роскосмосу», - заявив співрозмовник агентства.

Він зазначив, що аналогічна ситуація, схоже, склалася й у китайській організації. На конгресі також не представлені делегації країн Близького і Середнього Сходу.

Крім того, співрозмовник агентства заявив, що не виключає будь-яких махінацій з канадської сторони, оскільки делегації російських установ і відомств заздалегідь внесли оплату за участь своїх представників у канадський оргкомітет конгресу. Він додав, що російське МЗС проінформоване про те, що трапилося, і «навряд чи залишить це без відповіді».

Тема 65-го Міжнародного астронавтичного конгресу - «Наш світ має потребу в космосі». Він пройде з 29 вересня по 3 жовтня.

Канада - одна з країн, яка запровадлиа санкції відносно Росії через позицію Москви по Україні. Перші санкції проти Росії Канада запровадила в другій половині березня - у відповідь на референдум про статус Криму, за результатами якого півострів згодом увійшов до складу Росії. У списку санкцій виявилися віце-прем'єр уряду Росії Дмитро Рогозін, прем'єр Криму Сергій Аксьонов, спікер кримського парламенту Володимир Константинов та інші.

Згодом пакет санкцій кілька разів розширявся. В останній раз це відбулося в середині вересня. Тоді в санкційний список потрапив Ощадбанк, заступники міністра оборони РФ, генерал армії Дмитро Булгаков і генерал полковник Юрій Садовенко.

Санкції проти Росії на знак протесту проти політики Москви в Україні запровадили США. Крім того, в квітні Американське аерокосмічне агентство (NASA) оголосило про припинення співпраці з російською стороною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63