Росія очікує від європейських партнерів пропозицій щодо переліку питань, які викликають її стурбованість у зв'язку з Угодою про асоціацію України і ЄС, повідомив російським журналістам постпред Росії при Європейському союзі Володимир Чижов.

«Домовленості про дату наступної тристоронньої зустрічі поки немає. Експерти продовжують самостійну роботу, проте м'яч перебуває на полі ЄС. Список наших стурбованостей вони отримали, тепер ми чекаємо від них пропозицій... Вважаю, що часу для досягнення компромісу достатньо, проте цей шлях не обійдеться без труднощів», - сказав він.

«Я виходжу з того, що найближчим часом, не чекаючи зміни складу Єврокомісії, буде розпочата робота з розгляду переданого Єврокомісії 12 вересня списку російських тривог. Росія визначила п'ять проблемних напрямів, які потребують вирішення: тарифи, питання стандартів і технічного регулювання, фітосанітарні та ветеринарні норми, енергетика і, нарешті, митне адміністрування», - додав Чижов, повідомляє РІА «Новости».

За словами Чижова, «не всі країни ЄС цією відстрочкою задоволені, більше того, одна або кілька країн співтовариства теоретично могли заветувати це рішення, оскільки для його проходження був потрібен консенсус». «Втім, підстав для захвату немає, є підстави для мобілізації інтелектуальних та інших ресурсів на подальшу роботу. 15 місяців пролетять в момент, особливо якщо сидіти склавши руки і нічого не робити», - сказав він.

Нагадаємо, 29 вересня Рада ЄС схвалила застосування більшої частини Угоди про асоціацію з Україною з 1 листопада, крім розділу про створення зони вільної торгівлі, який набуде чинності 1 січня 2016 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом