Поки що складно прогнозувати, у що виллється реалізація програм переходу українців на котли з альтернативними джерелами енергії. Таку думку ForUm`у висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Незрозуміло, до чого призведе стимулювання людей відмовлятися від газу за умови, що субсидії зростуть у разі переведення на електрику, а також при ризику дефіциту ресурсів для твердопаливних котлів. Кабмін має презентувати загальну концепцію того, як все буде відбуватися в майбутньому», - заявив він.

Марунич передбачає, що перевести з газу на інші види палива зможуть 30-35 тисяч котлів. «Це якийсь пілотний проект. Побачити, як він спрацює, чи багато хто скористаэться ним, які проблеми виникнуть, можна буде за підсумками цього опалювального сезону», - вважає експерт.

Він пояснив, що якщо взяти електричні котли, то за нинішніх тарифів на електроенергію та газ вийде, що субсидії на виробництво відповідного обсягу електроенергії зростуть. «Виходить, що держава буде витрачати на субсидії. Ситуація може змінитися, якщо будуть підвищені ціни на електроенергію. Але це знову ж таки, удар по кінцевому споживачеві», - зазначив він.

«Крім того, відкритим залишається питання навантаження на мережі. Чи витримають вони? Складно сказати. Мережі не гумові. КМУ не субсидує будівництво нових підстанцій, встановлення нових трансформаторів. А старі можуть не витримати навантаження», - додав експерт.

Що стосується твердопаливних котлів, то Марунич зазначив, що таке переобладнання має сенс у тих регіонах, де є ресурсне забезпечення. «І давайте говорити відверто, що дрова у нас вже подорожчали досить суттєво в певних регіонах», - додав він.

Крім того, за словами експерта, компенсувати кредитні кошти при придбанні енергозберігаючих котлів можна буде, тільки купивши агрегат українського виробництва, до того ж, в кредит. «Державні банки - вони все одно банки. Вони не можуть працювати собі на збиток. І тут теж повинні бути компроміси», - упевнений Марунич.

Нагадаємо, Кабмін виділив на ці цілі з держбюджету 500 млн грн, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню при придбанні енергозберігальних котлів. За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому, «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити і урядову компенсацію на заміну котла». На початковому етапі кредитування будуть здійснювати державні банки - «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87