У вирішенні газового конфлікту на сьогодні однаково зацікавлені і Україна, і Росія, і ЄС, а переможця в цій ситуації бути не може. Таку думку, як передає кореспондент ForUm`у, у ході прес-конференції висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

«Проблема в тому, що, в принципі, всі сторони щось втрачають і зав'язані на цьому конфлікті. Переможців у цій ситуації бути не може. Тобто або всі програють, або всі спокійно будуть проходити опалювальний сезон. Росія розуміє, що без підтримки за рахунок українських газових сховищ їй буде досить складно забезпечувати транзит газу в Європу. Україна розуміє, що за відсутності поставок російського газу їй буде дуже складно закривати газовий баланс. А Європа розуміє, що можливе виникнення проблем з транзитом російського газу може призвести до надзвичайних ситуацій і зростання ціни на газ на спотових майданчиках, що, відповідно, вдарить по європейській економіці, яка тільки почала виходити з кризи 2008-2009 років. Природно, що європейське промислове лобі в цьому абсолютно не зацікавлене»,- вважає експерт.

«Як будуть розвиватися події далі, сказати досить складно, тому що поки українська сторона повністю дезавуювала всі очікування з приводу досягнення якихось домовленостей, адже ніякі документи не були підписані», - додав він.

При цьому експерт припускає, що компроміс, можливо, буде знайдений на черговій тристоронній зустрічі, запланованій на цьому тижні.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакету», який передбачає оплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після оплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом