Загроза зриву опалювального сезону все ще існує. Про це, коментуючи підсумки тристоронньої газової зустрічі в Берліні, заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський, передає кореспондент Forum'у.

«Ситуація кардинальним чином не змінилася. Відмінність позицій сторін за підсумками газової зустрічі в Берліні свідчить про те, що поки загроза для проходження опалювального сезону не знята. Підтверджено дефіцит газового балансу, що становить 5 млрд кубометрів. Виходять вони (уряд та експерти - Ред.) з урахування економії, яка передбачена законом про надзвичайний стан в енергетиці. Якщо ж прибрати ці адміністративні обмеження, то ми вийдемо на цифру близько 8 млрд кубометрів газу», - сказав він.

Він акцентував, що дефіцит газу в 8 млрд кубометрів об'єктивний, виходячи з потреб споживачів, ЖКГ та промисловості.

Як раніше повідомляв ForUm, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про запровадження надзвичайного стану в енергетиці.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України озвучили заходи, які дозволять скоротити споживання газу на 30% під час опалювального сезону.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом