Економічна криза змушує бізнес скорочувати витрати на утримання офісу - багато підприємств змушені переїжджати в дешевші об'єкти і зменшувати площі. До кінця року вакантність столичних бізнес-центрів становитиме 23 %, повідомила «Капіталу» керівник відділу офісних приміщень компанії JLL в Україні Олександра Глобина.

За її словами, для порівняння: у січні пустувало тільки 18,3 % площ. Вакантність офісних центрів у Києві - одна з найвищих в Європі.

Як зазначає видання, ринок офісної нерухомості падає з кількох причин. Головна з них - це зростання пропозиції, що цей сектор не здатний поглинути. У Києві, за даними UTG, у першому півріччі відкрилося п'ять нових об'єктів сумарною орендною площею близько 93 тис. кв. м: бізнес-центр класу А (IQ Business Center) і чотири - класу В («Форум Вікторія Парк», «Лагода», «Сигма», «Домініон»). Завдяки цьому загальна пропозиція офісних приміщень у столиці становила 1,6 млн кв. м, що на 60 % більше, ніж, наприклад, у сегменті торговельної нерухомості.

Причому девелопери не поспішають зупинятися. За інформацією UTG, у другому півріччі у столиці має відкритися ще один центр - Sky Towers, орендна площа якого становитиме 120 тис. кв. м. «Компаніям простіше добудувати об'єкти, які знаходяться на високій стадії готовності, ніж повністю їх заморожувати», - пояснює заступник директора з розвитку девелоперської компанії «Стокман» Сергій Овчинніков.

Орендарі не встигають за активністю девелоперів. Нові компанії в Україні зараз з'являються вкрай рідко, констатує керівний партнер консалтингової компанії CBRE Сергій Сергієнко. «Ми підшукували офіс для великої міжнародної компанії, яка вирішила працювати в Україні. Але таких замовлень - одиниці», - додає він.

Основна маса компаній займається оптимізацією свого бізнесу. «Деякі орендарі можуть переїжджати у приміщення з більш ефективним плануванням, що дозволяє поліпшити розміщення працівників компанії і, відповідно, скоротити обсяг займаних площ», - додала Глобина. Через це попит на оренду нерухомості знижується. Статистики за дев'ять місяців поки немає, але, як свідчать дані UTG, за шість місяців поточного року було орендовано всього 21 тис. кв. м приміщень, що на 45 % менше від 2013 р.

Орендарі стрімко скорочують витрати через падіння практично у всіх сферах економіки, що пов'язано з різкою девальвацією національної валюти і воєнними діями на сході країни. Наприклад, продажі одягу і взуття в бутиках за півроку зменшилися на 30-40 % щодо аналогічного періоду минулого року. Промислове виробництво, за підрахунками Державної служби статистики, скоротилося на 4,7 %.

Кінець літа і початок осені полегшення бізнесу не принесли - негативна тенденція триває. Наприклад, за серпень промвиробництво зменшилося на 21,4 % порівняно з тим же місяцем 2013 р.

Більшість договорів оренди зафіксовані з прив'язкою до курсу валют, розповідає Сергієнко. Як і на ринку торговельної нерухомості, орендарі та власники офісних центрів змушені домовлятися. «Практично всі власники об'єктів погодилися зафіксувати ставки за пільговим курсом - 9-10 UAH/USD», - зазначив він. Інші компанії надають знижки у розмірі 30-40 % від ставки. За місяць середня плата за оренду приміщення класу А становить $ 25-40, класу В - $ 15-25 кв. м. Багато підприємців затримують плату за оренду приміщень, але власники офісів не поспішають виганяти їх на вулицю.

Тих, хто не йде на поступки, одиниці. Старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець розповідає, що до нього звернулося два великі орендарі столичних центрів класу А, які не можуть домовитися з власниками нерухомості про знижки. «Плату їм рахують за поточним курсом», - пояснює він і додає, що має намір відстоювати інтереси своїх клієнтів у суді.

У короткостроковій перспективі орендні ставки будуть знижуватися - девелопери для заповнення порожніх площ будуть змушені пропонувати дисконт, вважає Глобина. Вже зараз деякі центри готові знизити ставку до 60 % лише б залучити орендарів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25