Глава Каталонії Артур Мас призначив референдум про незалежність регіону на 9 листопада.

9 листопада учасники референдуму дадуть відповідь на два запитання: «Чи хочете Ви, щоб Каталонія стала державою?» і «Якщо так, то чи хотіли би Ви, щоб Каталонія стала незалежною державою?».

Регіональний парламент Каталонії ухвалив закон, що дозволяє проведення референдуму про незалежність без згоди влади Іспанії 19 вересня.

У Мадриді називають ухвалений документ неконституційним і обіцяють блокувати результати голосування. Вони посилаються на положення Конституції країни, яке свідчить, що будь-який вид голосування про незалежність передбачає участь у ньому всіх іспанців, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на Reuters.

Голосування в парламенті Каталонії відбулося через день після референдуму в Шотландії, на якому з невеликою перевагою перемогли прихильники єдності з Великобританією - за незалежність висловилися близько 45% жителів регіону.

Каталонія у 2009 і 2010 роках проводила неофіційні референдуми про незалежність від Іспанії. Також робилися спроби домогтися проведення референдуму законним шляхом. У січні 2014 року регіональний парламент проголосував за проведення референдуму про незалежність, проте пізніше Конституційний суд Іспанії визнав це рішення незаконним.

Каталонці незадоволені, що їхній регіон забезпечує 19,5% від усіх надходжень до бюджету Іспанії, в той час як отримує назад на 5% менше.

Як повідомляв ForUm, 18 вересня в Шотландії пройшов референдум з питання незалежності країни від Великобританії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом