Члени контактної групи Україна-Росія-ОБСЄ провели відеоконференцію за участю представників так званих Донецької та Луганської народних республік, повідомляє прес-служба Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

«Дискусія пройшла у конструктивній атмосфері», - заявили в ОБСЄ.

Зазначається, що відеоконференція була проведена на виконання рішень, прийнятих у Мінську 5 і 19 вересня.

Також учасники дистанційної конференції вважають, що рівень насильства в зоні конфлікту останнім часом знизився. Ситуація на 70% протяжності лінії зіткнення сторін конфлікту спокійна. Вони погодилися з тим, що ця позитивна тенденція повинна підтримуватися, і сторони не шкодуватимуть сил для того, щоб зміцнити дотримання домовленостей щодо припинення вогню, зроблять його більш стійким, повідомляє «БЕЛТА».

Члени тристоронньої групи наголосили, що необхідно дати можливість Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ здійснювати спостереження у всій зоні припинення вогню, згідно з мандатом. Вони настійно порекомендували представникам самопроголошених республік докласти максимум зусиль, щоб гарантувати безпеку спостерігачів СММ. Також порушувалися питання, що стосуються відновлення економічної інфраструктури регіону, охопленого конфліктом. У тому числі йшлося про водо- та електропостачання і залізничні гілки. Учасники заходу погодилися продовжити обговорення цих тем у найближчому майбутньому.

Як раніше повідомляв ForUm, 19 вересня Контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України провела в Мінську чергове засідання, на якому був прийнятий Меморандум про виконання мирного плану з 9 пунктів. Зокрема, передбачається загальне припинення вогню і створення 30-кілометрової буферної зони під наглядом ОБСЄ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом