У нинішньому вигляді можна залишити тільки два податки - на доходи фізичних осіб і на прибуток, решту «поліпшити» просто нереально - треба все переглядати і кардинально переробляти. Про це «Комсомольській правді в Україні» розповів економіст Всеволод Степанюк.

«Податки повинні відповідати декільком очевидним критеріям, - говорить експерт. - Вони повинні бути, по-перше, логічні, зрозумілі і справедливі. По-друге, стимулювати розвиток виробництва. По-третє, податки повинні бути такими, щоб було невигідно виводити гроші з країни і зберігати їх в офшорах. А ось кількість податків - це далеко не головне».

Експерт наводить приклад: не можна змушувати платити податок на нерухомість пенсіонерів з пенсією в тисячу гривень - це несправедливо і нелогічно. Натомість цілком логічно ввести податок на комерційну нерухомість. Почнемо з того, що така нерухомість зводиться саме для отримання прибутку, а за це потрібно платити. Та й власник буде зацікавлений використовувати наявні приміщення максимально ефективно.

«Спочатку податки в країні вводилися безсистемно, - пояснює Степанюк. - І в той час як у всьому цивілізованому світі податки є інструментом розвитку економіки, у нас вони є способом наповнення бюджету і джерелами для корупції».

Втім, каже експерт, однією податковою реформою проблему не вирішити, потрібен цілий комплекс заходів. І починати потрібно з судової реформи і перегляду функцій держапарату, а вже потім займатися усім іншим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51