Райдужних перспектив для економіки України та грошово-кредитного ринку країни не видно. Таку думку ForUm'у висловив голова підкомітету з питань податку на прибуток підприємств Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики народний депутат України Олександр Долженков, коментуючи заяви прем'єр-міністра України та голови НБУ, що Україна не буде оголошувати дефолт.

«Якщо людина стверджує (що дефолту не буде, - Ред.), преса повинна звернутися до неї, отримати відповідь, чим вона керується при формуванні тієї чи іншої точки зору. Особливо багато питань до голови НБУ. Я не володію інформацією про стан валютного та грошово-кредитного ринку України. Це прерогатива НБУ», - акцентував він.

Долженков також зазначив, що не бачить передумов для райдужних прогнозів. «Картина виглядає дуже сумно. Адже експорт у нас істотно знизився з причини складної ситуації на сході. Більш того, НБУ ввів ще більш жорсткі санкції на валютному ринку», - підкреслив політик.

Він нагадав, що постановою правління Нацбанку від 22 вересня 2014 р. № 591 «Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України» введено обмеження суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі протягом одного операційного (робочого) дня до еквівалента, що не перевищує три тисячі гривень.

«Це означає, що на валютному ринку недостатньо ліквідних оборотних коштів. Більш того, НБУ останнім часом дуже повільно виходить із валютними інтервенціями, що теж свідчить про недостатні запаси золотовалютних резервів Нацбанку. Пані Гонтарєва говорила, що такий нечастий продаж валюти на міжбанківському ринку обумовлений тим, що МВФ висунув вимогу щодо виконання Центробанком України відповідного рівня резервів до 18 мільярдів доларів», - зазначив він.

Долженков підкреслив, що «це все призводить до дефіциту валюти, до збільшення тіньового ринку продажу валюти, що ми зараз спостерігаємо, а також до чергового витка інфляції».

«Це все недобре для виходу країни з кризи. І не бачу райдужних перспектив поліпшення ситуації, як на ринку, так і в економіці в принципі», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42