Індія і Китай врегулювали суперечності на спірній ділянці лінії фактичного контролю (служить кордоном двох країн) в Ладакху і планують завершити відведення військ до 30 вересня. Про це заявила на прес-конференції в Нью-Йорку міністр закордонних справ Індії Сушма Сварадж, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

«Ми успішно вирішили прикордонний інцидент і поставили чіткі терміни для відведення військ», - заявила глава індійського зовнішньополітичного відомства.

Згідно з повідомленням, сторони досягли цієї угоди під час проведених напередодні переговорів міністра закордонних справ Індії з її китайським колегою Ван І на сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Сварадж також додала, що прикордонна проблема «кинула тінь» на візит голови КНР Сі Цзіньпіна в Індію, що відбувся минулого тижня, проте результати зустрічі двох лідерів все одно були «дуже хорошими». Тоді сторони домовилися вирішити прикордонну проблему «в найкоротші терміни» і відновити процес демаркації кордону.

Як відомо, ситуація на лінії фактичного контролю загострилася два тижні тому, коли обидві країни стягнули до спірної ділянки в Ладакх угруповання військовослужбовців. Індія звинуватила КНР у тому, що солдати Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) порушили її кордон. Китай же в свою чергу вважає, що Індія зводить інфраструктурні об'єкти на його території.

Протяжність лінії фактичного контролю перевищує чотири тисячі кілометрів. У 2013 році країни підписали Угоду про співпрацю на кордоні, покликану знизити напруженість на цій лінії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29