Правоохоронні органи України потребують комплексного реформування. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив політолог Олег Постернак.

«Той факт, що перетворення в системі правоохоронних органів давно назріли, є очевидним не тільки для правозахисних організацій та зацікавлених сторін, але й для нової української влади. «Першим дзвінком» до цього став інцидент у Врадіївці Миколаївської області, який вилився в штурм будівлі РВВС, викликаний участю співробітників райвідділу міліції у жорстокому зґвалтуванні місцевої жительки», - нагадав Постернак.

На його думку, резонанс від цієї справи став колективним вироком «всій вертикалі міліції, що тривалий час в Україні є «обслуговуючим» силовим персоналом для політичної верхівки».

«Використання спецпідрозділів МВС та внутрішніх військ проти демонстрантів під час масових акцій протесту взимку 2013-2014 рр. вже спричинило до їх переформатування у структури Національної гвардії, хоч особливої професійної культури і нових ціннісних підходів це не додало. У зв'язку з цим заява міністра Арсена Авакова, який ініціював концепцію реформування МВС та зміну назви структури з міліції на поліцію, хоч і відповідає реаліям часу та вимогам євроінтеграції, але має стати справжнім тестом для нової влади», - вважає він.

«Реформування системи Міністерства внутрішніх справ має йти в комплексі із змінами в органах правосуддя, прокуратури та національної безпеки. Потребують перегляду патріотична підготовка кадрового складу, критерії оцінки діяльності органів МВС, система нормативного регулювання діяльності, соціального захисту і пенсійного забезпечення міліціонерів, логістика їх взаємин між іншими правоохоронними органами. А про відновлення довіри до органів правопорядку потрібно говорити лише через 5-7 років після якісного впровадження реформи, переатестації кадрів і такої бажаної люстрації», - прогнозує експерт.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков презентував проект реформ МВС, де є пункт про заміну назви «міліція» на «поліція».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22