Національний банк України вибрав тупикову модель поведінки. Таку думку висловив екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко під час онлайн-конференції на порталі Inpress.ua.

«Заходи, що вживаються сьогодні, показують тупиковість тієї ситуації, яку обрав для себе Національний банк курсової і монетарної політики. В рамках тієї моделі, яка сьогодні обрана як політика Центробанку, ці проблеми вирішити не можна», - зазначив він.

«Що це за проблеми? Проблеми курсової стабільності. Але, по суті, якщо ми говоримо про політику, то вона була якщо не зафіксована, то прийнята до виконання в Меморандумі з МВФ. Це починалося ще ранньою весною, і я привертав увагу до того, що так робити не можна. Але було сказано, що Центробанк приймає політику таргетування інфляції. Сьогодні він відмовляється або каже, що це відкладена мета. Але весь інструментарій, який він застосовує, вже чітко вписується в політику таргетування інфляції», - пояснив Яременко.

При цьому експерт зазначив, що Нацбанк діє методом «плаваючого курсу», не визнаючи цього.

«Нещодавно була конференція з головою Центробанку, де я говорив, що якщо мучитеся і виправдовуєтеся перед населенням, бізнесом і банками, якщо він дійсно плаваючий, тоді скажіть, що ніякого стосунку не маєте до цього курсу, і нехай він плаває. Ми живемо не в реальності, а в сюрреалізмі. Тому що заявляємо цілі, які неможливо виконати в перехідній економіці будь-якої країни. Прийнята політика вимагає тих методів і заходів, які в рамках цієї політики можна використовувати», - сказав Яременко.

При цьому експерт висловив думку, що в нинішній ситуації дії Нацбанку неприпустимі.

«Центробанк створив плаваючий курс, який неможливий і нездійсненний у перехідній економіці, тим більше в такий страшний економічний та політичний період, який супроводжується військовими діями і руйнуванням інфраструктури цілих регіонів», - підсумував Яременко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42