Представники Російської Федерації, Європейської комісії та України на переговорах у Берліні 26 вересня розглянуть питання забезпечення погашення заборгованості України за поточними контрактами, умови проходження зими і надійність транзиту газу до Європи, повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак перед початком зустрічі 26 вересня.

На переговори також уже прибув заступник голови Єврокомісії Гюнтер Еттінгер, очікується прибуття міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на агентство нафтової інформації (АНІ).

Раніше Новак заявляв, що позиція Росії щодо газових переговорів залишається колишньою - спочатку Україна повинна заплатити за боргами за газ. Наразі розмір боргу України перед «Газпромом» становить $5,3 млрд.

«Ми готові вимагати виплати боргу не в одноразовій формі, а реструктурувати його. Для початку Україна повинна заплатити борги за листопад і грудень - $1,451 млрд. Розмір цієї частини боргу обговоренню не підлягає. Ми також хотіли би, щоб Україна частково погасила заборгованість за газ, поставлений на початку року. Ми, своєю чергою, могли б заднім числом заново перерахувати суму боргу за газ, поставлений в Україну починаючи з квітня, з урахуванням знижок, які ми пропонуємо - якщо Україна погодиться з нашими пропозиціями щодо ціни, а саме близько $385/тис. куб. м замість $485 /тис. куб. м. Тим самим, загальний розмір боргу міг би скоротитися на $780 млн», - раніше заявляв Новак.

Між тим Продан вважає малоймовірним досягнення компромісу з Росією на майбутніх тристоронніх консультаціях щодо газу в Берліні.

Єврокомісія пропонує Києву і Москві підписати проміжний контракт на постачання газу, який діятиме до винесення рішення Стокгольмським арбітражем у газовому спорі між Україною і РФ.

Як раніше повідомляв ForUm, 26 вересня в Берліні мають відбутися переговори, в ході яких буде обговорюватися питання постачання російського газу в Україну. Зустріч представників Києва та Москви координуватиме єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом